Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας

Στο ετήσιο συνέδριο του Σκωτσέζικου Εθνικού κόμματος στο Περθ την Παρασκευή, εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια πρόεδρος, η 44χρονη Nicola Sturgeon, η οποία ήταν και η μοναδική υποψήφια. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα η Sturgeon αναμένεται να αναλάβει και πρωθυπουργός της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Alex Salmond, είχε ήδη παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος που ο ίδιος σθεναρά υποστήριξε για ανεξαρτησία της χώρας του από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι επέλεξαν με ποσοστό 55% να παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα των Βρετανών.

Η Nicola Sturgeon μετά την ανάδειξή της στην ηγεσία του Εθνικού κόμματος της Σκωτίας (SNP) χαρακτήρισε την εκλογή της ως «μοναδικό προνόμιο» και δεσμεύθηκε να συνεχίσει το δύσκολο έργο του προκατόχου της με απώτερο στόχο κάποια μέρα να οδηγηθεί η Σκωτία στην ανεξαρτησία.

Ο Salmond υπηρέτησε το SNP επί είκοσι χρόνια ως αρχηγός του, εφτά από τα οποία υπήρξε και πρωθυπουργός της Σκωτίας και μετέτρεψε το κόμμα από μια περιθωριακή οργάνωση σε σημαντική πολιτική δύναμη.

Στην σημερινή αποχαιρετιστήρια από την ηγεσία του κόμματος ομιλία του, που θα γίνει αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Salmond αναμένεται να τονίσει ότι η Σκωτία, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μπορεί ακόμα να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων