Συγγνώμη ζητάει τώρα ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του αλλά και την σκληρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Αποδίδει σε «διαστρέβλωση της σκέψης» του αλλά και στο ενδεχόμενο να μην ήταν και ο ίδιος «ξεκάθαρος» τον θόρυβο που προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:
«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου.
Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη. Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.
Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος».
Η μεσαιωνικού τύπου δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των αμβλώσεων δε δίστασε να πει ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση» προκαλώντας όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις από τους συνομιλητές του και όχι μόνο, προκάλεσε σάλο τόσο στον πολιτικό όσο και κόσμο του πολιτισμού.
Αρχικά, σε καταδίκη προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Ειδικότερα, αναφέρει: « Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.
Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.
Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίησης αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος»
Την Δευτέρα θα συνεδριάσει η νέα σύνθεση της Ιεράς Συνοδού, οπού ενδέχεται να απασχολήσουν τους συνοδικούς μητροπολίτες αυτές οι δηλώσεις ντροπής και ειδικά απο άνθρωπο της εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος τονίζει μεταξύ των άλλων, ότι τέτοιες μεμονομένες πράξεις αμαυρώνουν και αδικούν τις πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας, που στέκεται καθημερινά και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, μέσα από δράσεις, ενώ υπάρχουν ξενώνες τις αρχιεπισκοπής που στηρίζουν και φιλοξενούν γυναίκες που εχουν υποστεί οποιαδηποτε μορφή βίας.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά
Οι σκοταδιστικές και εξωφρενικές απόψεις του Μητροπολίτη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με καταιγισμό δηλώσεων.
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω καθόλου πως μπόρεσε να πει τέτοια άγρια πράγματα και τόσο αρνητικά ανθρώπινα πράγματα ένας άνθρωπος της εκκλησίας». Σε δήλωσε προχώρησε και η συγγραφέας Λένα Δαβάνη λέγοντας πως «αυτή η δήλωση ήταν τοσο παλιακή, που θα τη χαρακτήριζα πρό Χριστού, δεν θα μπω και στον κόπο να την καταδικάσω, νομίζω ότι είναι ομόθυμη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Δωδώνης, έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται πως η άμβλωση δεν δικαιολογείται ούτε στις περιπτώσεις βιασμού.
«Κύμα οργής» από τον πολιτικό κόσμο
«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Λίγο μετά την ανάρτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία ανέφερε ότι η σχετική δήλωση προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού, στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας λέγοντας ότι: «είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού».
Ακόμη,«αδιανόητη και προκλητική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και προσθέτει «Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία».
Το θέμα σχολίασε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης : «Απαράδεκτη η δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί με το ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη. Δεν έχω ακούσει από Ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση».
«Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”, που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω.Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα» τόνιζει η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου: «Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις ότι “δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει”, ότι “η άμβλωση είναι έγκλημα” και ότι “ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχεισοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού” είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.
«Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας» τονίζει το ΚΚΕ.
Ανακοίνωση για εξέδωσε και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Αναφέρει ότι: «Η καταδίκη των δηλώσεων του Μητροπολίτη Δωδώνης είναι αυτονόητη. Πρόκειται όμως για τον Μητροπολίτη που κατά το παρελθόν -οι ίδιοι που σήμερα τον καταδικάζουν- τον “υπέθαλπαν’, όταν οι δηλώσεις του ταυτιζόταν με την “πολιτική ορθότητα”. Σήμερα, το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μάλλον θα πρέπει να τον ευχαριστήσει θερμά για την αλλαγή ατζέντας από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού: Την ακρίβεια, την πείνα, την φτώχεια, τα εθνικά θέματα και τις υποκλοπές. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις μάλιστα έδωσαν αφορμή στους “γνωστούς” πολέμιους του Ελληνισμού να επιτεθούν συνολικά στην Ορθόδοξη Πίστη και την Ορθοδοξία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση και βία έχουν βρει καταφύγιο σε φιλανθρωπικές δομές της Αρχιεπισκοπής, όπως στο κέντρο στήριξης οικογένειας, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.