Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά το σχέδιο νόμου για την φορολογία της κίνησης δεδομένων στο ιντέρνετ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας και να επανεξετάσει τον επόμενο χρόνο το ενδεχόμενο να θεσπίσει κανόνες και να φορολογήσει τις διαδικτυακές εμπορικές δραστηριότητες, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να επεκτείνει την ισχύ του ήδη υπάρχοντος νόμου και στις τηλεπικοινωνίες. Οι μαζικές διαμαρτυρίες όμως ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο φοβούμενη ότι η δυσαρέσκεια των Ούγγρων πολιτών θα επεκταθεί και σε άλλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους να φορολογήσει κάποια από τα κέρδη της ηλεκτρονικής εμπορικής δραστηριότητας και να θεσπίσει κανονιστικό πλαίσιο για την χρήση του διαδικτύου.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σειρά χώρες να προσπαθούν να ρυθμίσουν νομικά και φορολογικά ζητήματα του διαδικτύου. Φορολογία, νομικό πλαίσιο, χρήση προσωπικών δεδομένων αποκτούν νέες όψεις στον ηλεκτρονικό κόσμο και μάλιστα, οι όψεις αυτές αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Το διαδίκτυο ως κοινωνικό φαινόμενο έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η άμεση ενημέρωση και επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελούν νεά φαινόμενα που σίγουρα χρήζουν ανάλυσης και ρύθμισης. Η εξελισσόμενη φύση του παγκόσμιου ιστού και οι καινοτομίες που συντελούνται στον ψηφιακό κόσμο απασχολούν όλο και περισσότερο τις κυβερνήσεις του πλανήτη, είτε ως πεδίο από το οποίο θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα είτε ως εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας (όπως είδαμε να γίνεται αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία).
Δυστυχώς, προς ώρας τουλάχιστον, κανείς σε κυβερνητικό επίπεδο δεν φαίνεται να ασχολείται σοβαρά με τις μορφωτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δυνατότητες του ίντερνετ. Σημαντικές δυνατότητες, όπως η πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία και ντοκουμέντα, ελάχιστα υποστηρίζονται σε κρατικό επίπεδο και οι όποιες προσπάθειες έρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία.