Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Το μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας, δηλαδή η αθρόα είσοδος μεταναστών στην χώρα μας, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει διογκωθεί λόγω των γεγονότων της Συριας. Πολλοί μετανάστες επιλέγουν την Ελλάδα και την Ιταλία ως ενδιάμεσους σταθμούς για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να μπορέσουν να φτιάξουν την ζωή τους.
Πολλοί από τους μετανάστες που εισέρχονται είναι παράνομοι και συνήθως μεταφέρονται από τους δουλεμπόρους. Πλέον το πρόβλημα έχει διογκωθεί και λόγω της πιο ήπιας πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ως προς την φύλαξη των συνόρων δημιουργώντας πρόβλημα σε διαφορά νησιά που αναγκάζονται να τους φιλοξενήσουν μέχρι να μεταβούν στην Αθήνα για να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι η αναγνώριση τους και έπειτα η διανομή κρατικών εγγράφων που τους εξασφαλίζουν την διαμονή στην χώρα για λίγους μήνες μέχρι οι ίδιοι να βρουν τροπο να μεταβούν στο μέρος που θέλουν. Παρόλα αυτά το Δουβλίνο 2 είναι μια συνθήκη που ορίζει ότι οι μετανάστες εφόσον έχουν χαρτιά από την Ελλάδα ακόμα και αν πάνε σε άλλες χώρες, οι χώρες αυτές έχουν το δικαίωμα να τους στείλουν στην χώρα από την οποία εκδόθηκαν τα συγκεκριμένα έγγραφα.
Η χώρα αυτήν την στιγμή έχει χιλιάδες μετανάστες που αντικειμενικά δεν μπορεί να τους φιλοξένησει λόγω του ότι δεν υπάρχει χώρος στέγασης όλων αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε κοντέινερ, αλλά και γιατί δεν έχει τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες για την υποδοχή των μεταναστών.
Φυσικά το πρόβλημα αυτό ξεπερνά τις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης και πλέον μπαίνει στην δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μην συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, δηλαδή η Ιταλία και η Ελλάδα να επωμίζονται τις ευθύνες για τόσους μετανάστες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι αυτό που γίνεται στην Κω. Η Κως αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω της αθρόας μετανάστευσης, καθώς καλείται να φροντίσει για λίγο καιρό 7000 μετανάστες, όταν μάλιστα δέχεται καθημερινά άλλους 800 μετανάστες και μάλιστα πάνω στην τουριστική περίοδο.
Οι τοπικοί φορείς έχουν διαμαρτυρηθεί στην Κυβέρνηση για την κατάσταση αυτή, αλλά η αρμόδια Υπουργός δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Ένα πρόβλημα που είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα μεταξύ των μεταναστών και των κατοίκων του νησιού.
Ακόμα είναι πολύ δύσκολο να φύγουν οι μετανάστες από το νησί γιατί το πλοίο χωράει κάθε φορά ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, όποτε γίνεται η διαδικασία της αναγνώρισης τους δίνονται τα χαρτιά, αλλά όταν φεύγουν κάποιοι έρχονται άλλοι τόσοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί ένα νησί 32000 κατοίκων να αντιμετωπίσει τους 7000 μετανάστες.
Έν κατακλείδι, θα πρέπει να προταθούν λύσεις από την πλευρά της Ένωσης για να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, αλλά για να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση θα πρέπει να περιοριστεί η είσοδος των μεταναστών από τα σύνορα προκειμένου να μην συσσωρεύονται μετανάστες σε νησιά και να φτιαχτούν υποδομές υποδοχής των ήδη διαμενόντων μεταναστών με την οικονομική βοήθεια της Ένωσης, έτσι ώστε να μην στοιβάζονται οι μετανάστες στα κοντέινερ.