Επισήμως δημοσιευμένα στοιχεία θέλουν την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να εξελίσσεται με πολύ θετικό πρόσημο την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Αν και η περιοχή ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στη λίστα προτίμησης των τουριστών- επισκεπτών από γειτονικές χώρες ο αριθμός των “κλινών” τις περιοχής φαίνεται να είναι μη επαρκής για να αντέξει την γεωμετρική αύξηση των τουριστών.
Σε συζήτηση στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm της Κομοτηνής, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, επεσήμανε ότι «ως περιφέρεια έχουμε περίπου 70.000 κλίνες εκ των οποίων οι 25.000 είναι στο νησί της Θάσου. Επομένως έχουμε ένα έλλειμμα για τη φιλοξενία αυτού του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού τουριστών που έρχεται στην περιφέρειά μας».
Λύση στο ζήτημα, θα μπορούσε να προσφέρει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο ανοίγει από Σεπτέμβρη και δίνει δυνατότητα χρηματοδότησης σε υποψήφιους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, με έμφαση στην ανέγερση καταλυμάτων μικρής ή μεσαίας κλίμακας. Ο κος Αντωνιάδης έδωσε λεπτομέρειες: «το ΕΣΠΑ που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δίνει δυνατότητα στους συμπολίτες μας, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν τον τουριστικό κλάδο όπως τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία. Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση για κάθε επένδυση κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται περίπου στα 45 με 50%, δηλαδή τα μισά χρήματα επιδοτούνται και το θετικό είναι ότι με την υποβολή της αίτησης στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να εισπράττουν μια προκαταβολή η οποία θα φτάνει μέχρι και το ποσό των 50,000 ευρώ. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι είναι ευνοϊκές οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου και επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για επιχορηγήσεις από 25 μέχρι και 400 χιλιάδες ευρώ και αφορά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία δυναμικότητας μέχρι 25 κλίνες, ξενοδοχεία σε παραδοσιακά κτίσματα αλλά και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες καθώς επίσης και τουριστικά γραφεία ήγραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Γενικά περιλαμβάνειμια ευρύτερη γκάμα δυνατοτήτων, για αυτό και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο συγκεκριμένος αυτός νόμος».
Ο σχεδιασμός είναι κεντρικός, όπως είπε ο κος Αντωνιάδης επισημαίνοντας το θετικό του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ «τρέχει» παράλληλα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μιας και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι και την τουριστική παρτίδα μπορεί να τη σώσει μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας καραδοκεί και όπως σημείωσε και ο κος Αντωνιάδης, αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτό το σύστημα, θα λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία: «υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, αλλά δυστυχώς από την άλλη υπάρχει και έντονη γραφειοκρατία. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα, στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Δηλαδή όταν κάποιος θέλει να επενδύσει και λέει η πολεοδομία ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος μόνο για την άδεια, από εκεί και πέρα τι επενδυτικά σχέδια να καταθέσεις και τι διάθεση να έχεις για να επενδύσεις; Επίσης, θέλεις και άλλους 8 με 10 μήνες να πάρεις πιστοποίηση από τον ΕΟΤ γιατί ξέρετε ολόκληρη η περιφέρειά μας έχει ένα μόνο γραφείο στην Κομοτηνή με έναν υπάλληλο και όλα αυτά έχουν αντίθετο αποτέλεσμα.Δρουν αποτρεπρικά».