Ένα χρυσό σαλιγκάρι με ένα πόδι «ντυμένο» με «σιδερένια» λέπια μοιάζει με πλάσμα επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, σε μερικά απομακρυσμένα σημεία του Ινδικού Ωκεανού, αυτά τα σαλιγκάρια είναι πολύ αληθινά, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».
«Μοιάζει με θωρακισμένο ιππότη που σέρνεται στον βυθό της θάλασσας», αναφέρει η Julia Sigwart, βιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Senckenberg της Φρανκφούρτης και ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους που έχουν δει το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού (Chrysomallon squamiferum).
Ολόκληρο το σώμα και ο τρόπος ζωής των σαλιγκαριών περιστρέφεται γύρω από βακτήρια που αναπτύσσονται μέσα στο λαιμό τους, τα οποία μετατρέπουν τις χημικές ουσίες που εκρέουν από τους αεραγωγούς σε ενέργεια.
Για να διατηρούν τα μικρόβιά τους καλά ταϊσμένα, τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια ανέπτυξαν τεράστια βράγχια, για να απορροφούν οξυγόνο και χημικές ουσίες από το θαλασσινό νερό και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός τους.
Το συγκεκριμένος είδος σαλιγκαριού ήταν το πρώτο στον κόσμο που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών, αλλά πλέον υπάρχουν πολλά μαλάκια βαθιάς θάλασσας, που οι ειδικοί έχουν αξιολογήσει και προσθέσει στον παγκόσμιο κατάλογο.