Όσο εντυπωσιάζει τούτη η χώρα με τις φυσικές της ομορφιές, αλλά τόσο σε εντυπωσιάζει η εμβρυακή κατάσταση της οικολογικής συνείδησης των κατοίκων της. Είναι προφανέστατα περιττό να αναζητήσει κανείς συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες, αφού αρκεί να ρίξει μια ματιά γύρω του για να καταλάβει πόσο πολύ νοιαζόμαστε για το περιβάλλον που ζούμε. Αλλάξαμε αιώνα κι ακόμη δεν λέμε να εγκαταλείψουμε συνήθειες του τύπου: φτύνω την τσίχλα όπου βρω, πετάω στο δρόμο χαρτιά και το άδειο πλαστικό ποτήρι του καφέ ή μπουκαλάκι του νερού από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Γι’ αυτό και κάθε φορά που πέφτει στην αντίληψή μας κάποια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, δεν μπορούμε παρά να την «φωτίσουμε» περισσότερο, μπας και το παράδειγμα βρει κι άλλους μιμητές. Εν προκειμένω ο δήμος Κιλελέρ επιχειρεί για πρώτη φορά (ναι, για πρώτη καλά διαβάζετε) να ανακυκλώσει χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων.
Από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, σε χωριά του δήμου, θα συγκεντρωθούν οι κενές συσκευασίες, στο πλαίσιο προγράμματος που εφαρμόζει Η δημοτική αρχή, προχωρά στην εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού, πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής. Έτσι από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου θα γίνει η πρώτη συγκέντρωση των κενών συσκευασιών σε 14 προκαθορισμένα σημεία, από όπου θα διέλθει ειδικό απορριμματοφόρο για την αποκομιδή τους. Στόχος είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τη συγκέντρωση και αποκομιδή των συσκευασιών 3-4 φορές ετησίως, στο τέλος των μεγάλων καλλιεργητικών περιόδων.
ΥΓ: Για την ιστορία να πούμε ότι ο δήμος Κιλελέρ είναι ο μεγαλύτερος αγροτικός δήμος στη χώρα με 800.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Φανταστείτε για τι επιβάρυνση του περιβάλλοντος μιλάμε από την ανεξέλεγκτη απόθεση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων…