Πριν από περίπου τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, οι οποίες ήταν από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και κατ’ επέκταση και για τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία περιελάμβανε αρκετές ανατροπές, αλλά και αναπάντεχα γεγονότα, όπως ο τυφώνας Σάντυ, τα οποία μπορούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι εξεταζόταν η ετοιμότητα της κυβέρνησης ενόψει αυτών των γεγονότων, αλλά και η ικανότητα διαχείρισης της κατάστασης απο το αντίπαλο στρατόπεδο και γιαυτούς τους λόγους το συγκεκριμένο γεγονός (τυφώνας Σάντυ) θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και στις δύο καμπάνιες.
Οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα ήταν ο Barack Obama, ο επανεκλεγμένος πλέον Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα των Δημοκρατικών και ο Κυβερνήτης Mitt Romney, ο οποίος εκπροσωπούσε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.
Είναι αρκετά σημαντικό όμως να αναλυθεί σε αυτό το σημείο η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της 6ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Σύνταγμα η προεκλογική διαδικασία έχει τρία στάδια:
Πρώτο στάδιο είναι οι προκριματικές εκλογές του κάθε κόμματος από τις οποίες για τους Ρεπουμπλικάνους προέκυψε ο Μιτ Ρόμνευ, ενώ για τους Δημοκρατικούς είναι ο νυν Πρόεδρος, ο οποίος διατηρούσε το δικαίωμα να θέσει για άλλη μία φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου.
Το δεύτερο στάδιο είναι τα συνέδρια των δύο κομμάτων, τα οποία βοηθούν στην ζύμωση της αμερικάνικης εκλογικής βάσης, αλλά και δίνουν την δυνατότητα σε κάποια στελέχη να γνωρίσουν καλύτερα το άτομο, το οποίο προωθούν για υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η καμπάνια των δύο υποψηφίων (fall campaign), η οποία περιέχει τις ακόλουθες τρεις υποκατηγορίες, τους πολέμους των διαφημίσεων των υποψήφιων των κομμάτων και τα προεδρικά debate τα οποία με την σειρά τους συμβάλλουν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Τέλος, μία άλλη υποκατηγορία του τρίτου προεκλογικού σταδίου είναι το ‘ground game’, το οποίο ενισχύει την διαπροσωπική επαφή του λαού με τους προεδρικούς υποψηφίους.
Υπάρχουν, δηλαδή υποστηριχτές μέσα στις κοινότητες, οι οποίοι επικοινωνούν με ψηφοφόρους, αλλά και μοιράζουν υλικό με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τον κάθε υποψήφιο. Όσο περισσότερους εθελοντές έχει ο κάθε υποψήφιος, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο δημιουργείται στην κοινωνία.
Σε αυτο το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως απο την πρώτη στιγμη σε όλες τις δημοσκοπήσεις ξεχώριζε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama. Για παράδειγμα, σε μία από τις δημοσκοπήσεις της Real clear politics στις 11 Σεπτεμβρίου ο Barack Obama προηγήθηκε του Mitt Romney κατά 3,3%.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έκανε ένα αρκετά μεγάλο πολιτικό σφάλμα, όταν σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση, δήλωσε πως το 47% των αμερικάνων πολιτών εξαρτώνται από την Κυβέρνηση, μια κίνηση η οποία σχολιάστηκε εκτεταμένα και τον αποδυνάμωσε στις δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βίντεο που υπήρξε απο την εκδήλωση ειπώθηκαν τα παρακάτω: “Υπάρχουν 47% των ανθρώπων που θα ψηφίσουν για τον πρόεδρο χωρίς δεύτερη σκέψη. Εντάξει, υπάρχουν 47% που είναι μαζί του, οι οποίοι εξαρτώνται από την κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι είναι θύματα, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίζει γι ‘αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, στην τροφή, τη στέγαση, σε οτι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.
Και αυτό είναι ένα δικαίωμα. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να τους το δώσει. Και θα ψηφίσουν για τον πρόεδρο χωρίς δεύτερη σκέψη. ”
Παρόλα αυτά οι ισορροπίες άρχισαν να αλλάζουν μετά το πρώτο debate, το οποίο έγινε στις 3 Οκτωβρίου και αφορούσε τα οικονομικά ζητήματα, στο οποίο ο Mitt Romney ήταν πιο επιθετικός απο τον συνυποψήφιο του και για αυτό το λόγο κέρδισε στην πρώτη τους αναμέτρηση.
Μάλιστα, στο πρώτο γκάλοπ, του Pew Research Center, μετά το debate ο Mitt Romney είχε ένα προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων στους πιθανούς ψηφοφόρους, ενώ στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είχε καταγραφεί μία ισοπαλία με 46% ο καθένας.
Στο debate των αντιπροέδρων που ακολούθησε ο Joe Biden κυριάρχησε του Paul Ryan με 50% έναντι 31%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News.
Τέλος, στα δύο επόμενα debate σε επίπεδο προεδρικών υποψηφίων ο Barack Obama ήταν πιο επιθετικός και κατάφερε να νικήσει και στα δύο.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Σύνταγμα, ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο, το οποίο προκύπτει από τον αμερικάνικο λαό με άμεση ψήφο, και αποτελείται από 538 εκλέκτορες. Για να εκλεγεί ο Πρόεδρος, ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλεκτορικές ψήφους. Πολλές φορές έχει τύχει ένας υποψήφιος να προηγείται στους ψήφους, αλλά ένας άλλος υποψήφιος να συγκεντρώνει περισσότερες εκλεκτορικές ψήφους. (George W. Bush και Al Gore στις εκλογες του 2000)
Σε περίπτωση που η ψηφοφορία στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο καταλήξει σε ισοπαλία των δύο υποψηφίων, τον Πρόεδρο εκλέγει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απόλυτη πλειοψηφία, ενώ ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται από την Γερουσία, με τον κάθε Γερουσιαστή να διαθέτει από μία ψήφο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης της 6ης Νοεμβρίου, Πρόεδρος εκλέγεται ο Barack Obama με 332 εκλεκτορικές ψήφους έναντι των 206 εκλεκτορικών ψήφων που απέσπασε ο έτερος υποψήφιος Mitt Romney.
Όσον αφορά τις λαϊκές ψήφους ο Barack Obama απέσπασε 62.615.406 έναντι 59.142.004 του Mitt Romney.
Παρόλα αυτά, όσον αφορά το Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί πλέον έχουν 53 έδρες στην Γερουσία έναντι 45 εδρών που κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί κατέχουν 199 έδρες και 233 έδρες έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, με αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί την Γερουσία.
Βέβαια, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επανεκλεγμένος πλέον Barack Obama στην νέα του θητεία, η οποία γίνεται σε μία πολύ δύσκολη εποχή, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην εσωτερική του πολιτική απο τις πρώτες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Barack Obama είναι το ζήτημα των οικονομικών.
Μολονότι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να βγάλει τις ΗΠΑ από την ύφεση και να αποτρέψει μια δεύτερη, εγκρίνοντας ένα πακέτο ύψους 787 δισ. δολαρίων, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να αποτρέψει την αλματώδη αύξηση του δημοσίου χρέους και να επαναφέρει σε ομαλή ανάπτυξη την οικονομία.
Τα δύσκολα για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχουν τελειώσει και αυτό αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στο ποσοστό της ανεργίας που αγγίζει το 8%.
Ο Πρόεδρος θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο προτείνοντας στο Κογκρέσο ένα πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές αυξήσεις φόρων, αλλά και περικοπές δαπανών. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συναντήσει προβλήματα στο Κογκρέσο, δεδομένου οτι την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Στην εξωτερική πολιτική, ο αμερικάνος Πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τρεις βασικές προκλήσεις, το «ιρανικό», το «συριακό» και το «μεσανατολικό».
Το πρώτο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος είναι η Συρία, όπου η αναταραχή του εμφύλιου έχει αγγίξει τις γείτονες χώρες, όπως τον Λίβανο. Ο Barack Obama είναι πιθανό να επιτρέψει επιπλέον στήριξη των ανταρτών στη Συρία, αλλά φαίνεται ότι είναι μακριά από μία στρατιωτική παρέμβαση. Πάντως, η κλιμακούμενη ένταση στη Συρία ενδέχεται να επαναφέρει μια νέα στρατιωτική δράση, αν και ο Ομπάμα δεν επιθυμεί νέα πολεμική εμπλοκή.
Η δευτερη πρόκληση που περιμένει τον Αμερικανό πρόεδρο είναι αυτή που συμβαίνει στο Ιράν. Το Ισραήλ πιέζει για στρατιωτική λύση στο θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης και ο Barack Obama θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι εάν πράγματι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να ξεκινήσει έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά ούτε και να είναι ο πρώτος πρόεδρος που επέτρεψε στη Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που κατά την πρώτη θητεία είχε θέσει ως θεμέλιο λίθο της εξωτερικής ατζέντας του την επίλυση του Παλαιστινιακού θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ νέου το γεγονός ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν «παγώσει», αλλά το ζήτημα ακόμα παραμένει ανοιχτό.
Η τρίτη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει στην νέα του θητεία ο Barack Obama είναι απέναντι στις χώρες της Μέσης Ανατολής που μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης έχουν εκλέξει ισλαμικές κυβερνήσεις, με πρώτη και βασική την Αίγυπτο που μέχρι σήμερα αποτελούσε παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μία άλλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μέσα στην θητεία του ο Barack Obama είναι η οικονομική κρίση που περνά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για το οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήδη έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βρεθεί μία λύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στην πρώτη μετά την επανεκλογή του, τηλεφωνική συνομιλία του Obama με την γερμανίδα Καγκελάριο της είπε: «Πρέπει να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί για άλλη μία φορά το γεγονός, ότι η επανεκ
λογή Obama έγινε σε μία αρκετά δύσκολη εποχή όπως αποδείχθηκε, τόσο για την ίδια την Αμερική λόγω του οικονομικού της προβλήματος και των εξωτερικών προκλήσεων που πρέπει να διαχειριστεί ο αμερικάνος Πρόεδρος, όσο και για την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.