Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία ανάγκασε τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy να εξετάσει το ενδεχόμενο παραχωρήσεων προς τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί η καταστροφική σύγκρουση, αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας που μπορεί να συζητά η κυβέρνησή του με τη Μόσχα παραμένουν μυστήριο για τους δυτικούς ηγέτες, δήλωσαν οι ΗΠΑ. και Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Οι μυστικοί γύροι συναντήσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών θα μπορούσαν να έχουν το κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά έχουν επίσης ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμαχόμενα μέρη διευθετούν τις διαφορές τους. Εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να αναγκάσει την πολιτική αλλαγή στην Ουκρανία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική και αλλού, φοβούνται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι προοπτικές μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας φαίνονται ζοφερές, λένε διπλωμάτες, αλλά τα ανάμεικτα μηνύματα από τον Ζελένσκι σχετικά με το πόσο κοντά είναι στην επίτευξη συμφωνίας έχουν αυξήσει την ανησυχία για την τροχιά των διαπραγματεύσεων.
Η Ρωσία προσπάθησε να υποτάξει την Ουκρανία μέσω φράγματος πυροβολικού, επιθέσεων με πυραύλους κρουζ και διακοπής των οδών ανεφοδιασμού που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ανάγκασαν περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο Ζελένσκι, ωστόσο, παρέμεινε προκλητικός, λέγοντας ότι η χώρα του θέλει ειρήνη — αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.
«Είμαι έτοιμος για διάλογο. δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση», είπε ο Ζελένσκι στο ABC News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσουμε να πολεμάμε τη Ρωσία για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε αυτό το μήνυμα με ακόμη πιο δυνατούς όρους την Τρίτη, όταν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας ταξίδεψαν στο Κίεβο για να τον συναντήσουν σε μια επικίνδυνη επίσκεψη εν καιρώ πολέμου. «Έδειξε πολύ μικρό ενδιαφέρον για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και είπε ότι η Ουκρανία έπρεπε να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι ο Πούτιν να αλλάξει τις απαιτήσεις του», είπε ένας διπλωμάτης που γνωρίζει τις συζητήσεις, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ευαίσθητες συναντήσεις.
Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Zelenskyy, Mykhailo Podolyak, χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και πρότεινε έναν γρήγορο τερματισμό των μαχών. «Η θέση τους έχει αμβλυνθεί σημαντικά», είπε ο Podolyak στο PBS αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τη Ρωσία. «Έχουμε μεγάλη πεποίθηση ότι θα έχουμε κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ημέρες».
Οι αντικρουόμενες προβλέψεις έχουν οδηγήσει σε κάποια σύγχυση μεταξύ των δυτικών ηγετών που βλέπουν περιορισμένη κίνηση προς τη συμφιλίωση των απαιτήσεων της Ρωσίας με αυτό που η Ουκρανία θα θεωρούσε αποδεκτό. Η Μόσχα ζήτησε την πλήρη αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και το Κίεβο να αναγνωρίσει τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες χώρες. Η Μόσχα ζήτησε επίσης τον «απο-ναζισμό» της Ουκρανίας, όρος του Κρεμλίνου που πιστεύεται ότι σημαίνει τη διάλυση της κυβέρνησης Ζελένσκι. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι και τα τέσσερα αιτήματα δεν είναι εναρκτήρια, αλλά ήταν ανοιχτά να συζητήσουν το θέμα της ουδετερότητας και τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ουκρανοί κάνουν μήνυση για ειρήνη. Θέλουν να πολεμήσουν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Όταν του ζητήθηκε να λογοδοτήσει για ορισμένα από τα αισιόδοξα μηνύματα της Ουκρανίας σχετικά με μια συμφωνία, ο αξιωματούχος είπε ότι «είμαστε μπερδεμένοι και γι’ αυτό. Λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι οι δηλώσεις της Ουκρανίας υποδηλώνουν ότι ο Ζελένσκι και οι κορυφαίοι βοηθοί του δεν έχουν καταλήξει σε ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με το τι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ο ουκρανικός λαός με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.
«Απλώς δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση ακόμα», πρόσθεσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Άλλοι προσκείμενοι στον Ζελένσκι λένε ότι δέχεται εξαιρετική πίεση για να μεταφέρει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ακόμη κι αν η πραγματικότητα είναι λιγότερο αισιόδοξη.
«Πολλοί Ουκρανοί υποφέρουν τώρα πάρα πολύ. Αυτό θέτει την αντιπροσωπεία μας υπό πίεση να δείξει κάποιο είδος προόδου στις συνομιλίες», δήλωσε ο Γιούρι Βιτρένκο, Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
“Υπάρχουν άνθρωποι στην Ουκρανία που λένε “δεν θέλουμε να ακούμε για συνομιλίες, θέλουμε να πολεμήσουμε μέχρι το τέλος”. Αλλά άλλοι λένε “τουλάχιστον προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε”. Γι’ αυτό για τη διαπραγματευτική ομάδα, είναι σημαντικό να να είστε εποικοδομητικός», είπε.
Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι εικασίες για μια αναδυόμενη ειρηνευτική συμφωνία αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά από μια αναφορά στους Financial Times ότι οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν ένα προσχέδιο 15 σημείων τη Δευτέρα που θα έδινε το Κίεβο να αποκηρύσσεται τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Τουρκία.
Την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας συζητείται τώρα σοβαρά» και είπε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά στο να συμφωνήσουν». Μια μέρα νωρίτερα, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί «πρέπει να παραδεχτούν» ότι η Δύση έχει υποδείξει ότι η Ουκρανία δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ – παρατηρήσεις που φαινόταν σχεδιασμένες να προετοιμάσουν τον ουκρανικό λαό για παραχωρήσεις.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από τη Ρωσία και την Ουκρανία αρνήθηκαν αργότερα ότι το σχέδιο των 15 σημείων αντιπροσώπευε μια πιθανή λύση και Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του αναφερόμενου εγγράφου ήταν απλώς μια επαναδιατύπωση των ρωσικών θέσεων.
Ο Ζελένσκι θα πρέπει να πουλήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στους δικούς του ανθρώπους – ένα δύσκολο έργο αν αναγκαστεί να παραχωρήσει πάρα πολλά. Υπήρξε ένας εξαιρετικά δημοφιλής πρόεδρος εν καιρώ πολέμου, αλλά δεν ήταν δημοφιλής σε καιρό ειρήνης. Και οι δυτικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας ενισχύθηκαν μόνο από την επίθεση της Ρωσίας. Πριν από τον Φεβρουάριο, πολλοί κάτοικοι πόλεων όπως το Χάρκοβο έδειχναν συμπάθεια για τη Ρωσία. Τώρα μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια και οι φιλορωσικές φωνές έχουν μετατραπεί σε άγριες υπέρ του Κιέβου.
Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα απαιτήσει επίσης εξαγορά από τη Δύση, η οποία θα χρειαστεί να άρει τις κυρώσεις στη Μόσχα με αντάλλαγμα την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι μια απλή απόσυρση στρατευμάτων μπορεί να μην πληρεί τα πρότυπα των ΗΠΑ για ελάφρυνση των κυρώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα θέλουν να βεβαιωθούν ότι οτιδήποτε έχει γίνει είναι, στην πραγματικότητα, μη αναστρέψιμο, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά, ότι η Ρωσία δεν θα πάρει και δεν θα κάνει ακριβώς αυτό που κάνει σε ένα χρόνο ή δύο χρόνια ή τρία χρόνια.»
Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ από την ανατολική πλευρά αντιτίθενται επίσης σε μια ειρηνευτική συμφωνία που παραχωρεί πάρα πολλά στον Πούτιν από φόβο για το μήνυμα που θα έστελνε για παραβιάσεις της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου.
«Εάν στο τέλος αυτού, ο Πούτιν καταφέρει οτιδήποτε άλλο εκτός από μια σαφώς καθορισμένη απώλεια για αυτόν, αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει από τις ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Jonatan Vseviov, γραμματέας. στρατηγός του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.
Αλλά η επιθυμία να νιώσει ο Πούτιν ηττημένος θα μπορούσε επίσης να καταστήσει αδύνατο έναν συμβιβασμό στη μέση λύση, παραδέχθηκαν αξιωματούχοι, ωθώντας τον Ρώσο ηγέτη να συνεχίσει να αγωνίζεται. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απίθανο να ανακαλέσουν τις κυρώσεις με το πρώτο σημάδι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα τις εφαρμόζει και θα σεβαστεί, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Μια μέση οδός θα μπορούσε να είναι δυνατή, με την οποία η Ουκρανία θα παραμερίσει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας στην Ουκρανία που ελέγχεται από το Κίεβο.
«Το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν είναι σε θέση να συμφωνήσει σε αυτό που πολλοί θα δουν ως ήττα», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ακόμα κι αν ο Zelenskyy καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία, η εφαρμογή της μπορεί να είναι δύσκολη. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ ενσωματώθηκαν στο σύνταγμά της με μια τροπολογία του 2019 και η αλλαγή του ξανά θα απαιτούσε μια μακρά διαδικασία που θα κορυφωθεί σε ψήφο υπερπλειοψηφίας του κοινοβουλίου. Δεν είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα έτοιμες να το κάνουν και η υπερπλειοψηφία δεν είναι σίγουρο στοίχημα, δήλωσε ο Άλεξ Ριάμπτσιν, πρώην βουλευτής που ψήφισε υπέρ της αλλαγής του 2019.
Η άλλη πρόκληση, είπε ο Riabchyn, είναι ότι ο Zelenskyy έχει αποδειχθεί τόσο ισχυρός επικοινωνιακός εν καιρώ πολέμου που οι Ουκρανοί είναι ενωμένοι πίσω του, με υψηλό ηθικό και προθυμία να συνεχίσουν να πολεμούν. Μια συμφωνία που μοιάζει με ήττα μπορεί να μην είναι αποδεκτή από την ουκρανική κοινωνία.
«Οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι κερδίζουμε αυτόν τον πόλεμο, επομένως ενδέχεται να μην δεχτούν επώδυνους συμβιβασμούς», είπε ο Ριάμπτσιν, ο οποίος τώρα συμβουλεύει την κυβέρνηση. «Μπορεί να αισθάνονται ότι αυτό είναι προδοσία. Ο Ζελένσκι ανέβασε πολύ ψηλά τις φιλοδοξίες».
Προς το παρόν, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν βλέπουν σημάδια ότι η Ρωσία σταματά την επίθεσή της. Ένα βασικό μέτρο, είπαν αξιωματούχοι, ήταν εάν τα ρωσικά στρατεύματα έσκαβαν αμυντικές γραμμές για να εδραιώσουν τον έλεγχο του εδάφους που έχουν καταλάβει. Αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, υποδηλώνοντας μια πιθανή πρόθεση να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς τα εμπρός, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της άμυνας.
Η δημόσια αισιοδοξία της Ρωσίας για μια συμφωνία είναι πηγή ενδιαφέροντος για διπλωμάτες. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις το αποδίδουν σε μία από τις δύο στρατηγικές. Το ένα είναι ότι η Μόσχα είναι σοβαρή επειδή το Κρεμλίνο θέλει να ανακαλέσει τις υπάρχουσες κυρώσεις. Το άλλο είναι ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση της σοβαρότητας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ακόμη περισσότερες κυρώσεις.
Ο Βιτρένκο, το στέλεχος της Naftogaz, προσυπογράφει το τελευταίο.
«Οι Ρώσοι δίνουν τώρα αυτή την εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για έναν πολύ προφανή λόγο: δεν θέλουν η Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις».
Τελικά, αυτό στο οποίο θα συμφωνήσει η Ουκρανία, ανήκει στον Ζελένσκι λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει αναδειχθεί ως φιγούρα ενότητας.
«Είναι ο Ζελένσκι που αποφασίζει», είπε. «Αφορά το πνεύμα ενός έθνους. Χιλιάδες Ουκρανοί πεθαίνουν. Είναι ηγέτης εν καιρώ πολέμου και είναι τεράστια ευθύνη».
Ο Greg Jaffe της Washington Post συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά.