Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Μια απρόσμενη ενέργεια είχαμε όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων προκειμένου να ξεκλειδώσει η διαδρομή που θα οδηγήσει στην δεύτερη αξιολόγηση.
«Σπάσιμο της δόσης»
Έτσι είχαμε το σπάσιμο της δόσης σε δυο τμήματα, εκ των οποίων το ένα δόθηκε άμεσα προς αξιοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση. Το ποσό που δόθηκε άμεσα ήταν της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα το υπόλοιπο της δόσης συμφωνήθηκε να δοθεί σταδιακά έως τα τέλη Οκτωβρίου.
«Γιατί έσπασε η δόση»
Ένα καλό ερώτημα ήταν ο λόγος που υπήρξε προκειμένου να γίνει μια τέτοια ενέργεια την δεδομένη χρονικά στιγμή. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση των εμπλεκομένων μερών, έγινε αναφορά αφενός για επιτυχή ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και αφετέρου για μία τεχνικής φύσεως δυσκολία που δεν επέτρεψε την πλήρη εκταμίευση της δόσης.
Αυτή ήταν πως δεν παρουσιάστηκαν στους θεσμούς τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούσαν την τακτοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποδώσει προς τους θεσμούς τα απαραίτητα στοιχεία, τονίζοντας πως αυτά δεν είχαν την δυνατότητα να ετοιμαστούν εγκαίρως.
«Η αναφορά στο Χρέος»
Παράλληλα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν για ακόμη μια φορά οι έντονες και επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως σας είχα αναφέρει για τους θεσμούς, ισχύει το pacta sunt servanta, η συμφωνία που ισχύει είναι εκείνη της 28ης Μαΐου.
«Το ΔΝΤ»
Κατά την περασμένη εβδομάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετά δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για επικείμενη απομάκρυνση του ταμείου και χρησιμοποίηση του ως σύμβουλος στην προσπάθεια μελλοντικής διάσωσης της Ελλάδας.
Από την πλευρά του επισήμως το ΔΝΤ δεν έχει σηκώσει ξεκάθαρα και ανοιχτά το τi πρόκειται να κάνει, μολονότι οι πρώτες κόντρες και πυρά φάνηκαν να έχουν ως αποδεκτή την Γερμανία και τον υπουργό οικονομικών της κ. Σόϊμπλε.
Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική στάση του ταμείου, μολονότι εκείνο υποστηρίζει πως θα ήθελε να συμμετάσχει ξανά σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Για να λάβει χώρα ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει από την μια να ικανοποιηθούν έως ένα μέτρο οι απαιτήσεις και οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει και από την άλλη να διευθετηθεί πολιτικά και το μείζον ζήτημα και «αγκάθι» που κυρίως απασχολεί το ΔΝΤ και δεν είναι άλλο από το Χρέος και την μελλοντική βιωσιμότητα του.