Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Άναψε φωτιές ο Πολάκης: Την έξοδο του δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις

Φωτιά στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο άναψε η πρωτοφανής ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος στοχοποίησε ευθέως τους 13 ανώτατους δικαστές του ειδικού δικαστηρίου, 15 διακεκριμένους δημοσιογράφους τους τέσσερις διοικητές των συστημικών τραπεζών και τον επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων. “Προφανώς έχει αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης“, ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ ζητά την άμεση διαγραφή του πρώην υπουργού. Προκαταρκτική εξέταση για διέγερση πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχηςαναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επίμαχη ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης βάζει στο «στόχαστρο» δικαστές, τραπεζίτες, δημοσιογράφους. Ταυτόχρονα προχωρά σε «συστάσεις» για το πώς θα είναι διαφορετική η «δεύτερη φορά Αριστερά» και παραθέτει τις θέσεις του σε μια σειρά από θέματα.

Στην ακαριαία αντίδραση της η Κουμουνδούρου έδειξε την αποφασιστικότητα της απέναντι στο νέο ατόπημα του Παύλου Πολάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και πολιτική που έχουν εγκριθεί από το συνέδριό του. Έχει επίσης αρχές λειτουργίας που χαρακτηρίζονται από δημοκρατία, συλλογικότητα και προβλέπουν την υπεράσπιση και όχι την υπονόμευση της πολιτικής του από τα μέλη του και πολύ περισσότερο τα στελέχη της ηγεσίας».

Σε νεότερη ανάρτηση του παραπέμπει στα όργανα του κόμματος, δείχνοντας να αγνοεί τα μηνύματα: “Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεια και στην Κεντρική Επιτροπή . Με «πηγές» δεν θα ανοίξω διάλογο …. Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκει θα μιλήσουμε.. και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!”.

Το νέο περιστατικό Πολάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την αμφισβήτηση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου στα Χανιά,  με την Κουμουνδούρου να του διαμηνύει τότε ότι «όποιος διαφωνεί.. έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά». Ο βουλευτής Χανίων έκανε τότε ένα βήμα, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, μέχρι που ήρθε η σημερινή ανάρτηση προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις

Σε κάθε δημοκρατικό κόμμα θα ήταν αυτονόητη η διαγραφή του και αυτό απαιτούμε να κανει ο κ. Τσιπρας που μέχρι σήμερα τον κάλυπτε. Επισης αυτονοητη θεωρούμε την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα καταδικασμένου Νίκου Παππάσημείωσε η ΝΔ.

“Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου” αναφέρει από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

“Είναι πολύ βολική μια αντιπαράθεση που εντοπίζει το «βαθύ κράτος» σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα «κλειδιά» της οικονομίας” ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση αναφέρει: “Η διαγραφή Πολάκη «δείχνει» υπόγεια συμφωνία ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση“.

“Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…Ας μην κοροϊδεύομαστε” τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Οι αναρτήσεις του βουλευτή Χανίων προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, της Ένωσης Εισαγγελέων και της ΕΣΗΕΑ.

Ηχηρή η παρέμβαση της δικαιοσύνης

Οι αναρτήσεις που κάνουν από προχθές το γύρο του διαδικτύου, οδήγησαν την Εισαγγελία της Αθήνας να διατάξει έρευνα. Ουσιαστικά η ανάρτηση του κ. Πολάκη που βάλλει κατά δικαστών δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου, επίσπευσε τη διαδικασία και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντωνης Ελευθεριάνος έδωσε αμέσως εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης να ξεκινήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση για δύο τουλάχιστον αδικήματα, πολύ σοβαρά, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως σε κάποιες από τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν αναφορές και σε δικαστικούς λειτουργούς που μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, που τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την απόφαση του για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε τις δημόσιες απειλές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το γραφείο Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Τονίζει πως το ζήτημα της κριτικής των δικαστικών αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων και κάνει λόγο για βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας αλλά και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας.

Τις επόμενες ημέρες, η Εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη, όπως προβλέπεται από το νόμο, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, προκειμένου να κληθεί σε εξηγήσεις.

Άμεση η αντίδραση της Κουμουνδούρου: “Μπαϊράκια τέλος”!

Ο καθένας επέλεξε το δρόμο του, τονίζουν κορυφαία στελέχη μετά τα μηνύματα εξόδου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που έστειλε η ηγεσία του κόμματος στον βουλευτή Χανίων. Η Κουμουνδούρου μετά το νέο ατόπημα του Παύλου Πολάκη, αντέδρασε ακαριαία, τονίζοντας ότι «μπαϊράκια τέλος». Επιπροσθέτως αναφέρουν ότι το κόμμα προς τις εκλογές οφείλει συλλογικά να προστατευθεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Σημειώνουν μάλιστα ότι σκοπός των στελεχών και των μελών του κόμματος είναι η προώθηση των θέσεων του κόμματος και όχι της υπονόμευση τους. Ο κ. Πολάκης ανέφεραν ότι δεν εκφράζει τη συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και αποπροσανατολίζει με τις θέσεις που διατυπώνει τη δημόσια συζήτηση, δίνοντας λαβές στη ΝΔ για επιθέσεις στη ΝΔ.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι όσοι επιδιώκουν να επιβάλλουν την προσωπική τους ατζέντα, αγνοώντας τις πολιτικές κατευθύνσεις του κόμματος, θέτουν συνειδητά εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης. Μέσα στη βδομάδα, το πιθανότερο την Τρίτη, θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για τη λήψη αποφάσεων.

Τη διαγραφή Πολάκη ζητά η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, από την αρχή, τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου απάντησε με γενικόλογες διαρροές και όχι με κάποια επίσημη ανακοίνωση. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Πειραιώς ζητά τη διαγραφή Πολάκη, καθώς -κατά καιρούς- του έχει καταλογίσει απαράδεκτες συκοφαντίες, διχαστικό λόγο και επίδειξη χυδαιότητας.

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι, μέχρι σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλυπτε απόλυτα τον κ. Πολάκη, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής του είχε αρκετές φορές ξεπεράσει τα όρια, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι, ουσιαστικά, λειτουργούσε ως το alter ego του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν δηλαδή μία ταύτιση Τσίπρα-Πολάκη όλο αυτό το διάστημα και ότι επί της ουσίας ο Παύλος Πολάκης έλεγε -με πιο σκληρό τρόπο, με εκφράσεις όπως «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»- όλα όσα ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε ο ίδιος να πει φανερά και επίσημα.

Για αυτό και πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι «δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι πλέον να εκδιωχθεί ο “πολακισμός” από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη». Πάντως, με αφορμή το σημερινό νέο κρεσέντο του κ. Πολάκη, η Νέα Δημοκρατία επιμένει να ζητά και την απομάκρυνση του Νίκου Παππά, επισημαίνοντας ότι ο επίσης στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα -αλλά και ομόφωνα πλέον καταδικασμένος από το ειδικό δικαστήριο- δεν μπορεί να έχει θέση στα ψηφοδέλτια ενός κόμματος που διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων