Εάν τελικά μετακινηθεί ο κ. Θ. Σκυλακάκης, διότι δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του καθώς είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση του πρωθυπουργού, τότε για διάδοχός του προαλείφεται είτε η νυν υφυπουργός Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου είτε ο νυν υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης
Θόδωρος Σκυλακάκης, Αλεξάνδρα Σδούκου και – η έκπληξη – Μάκης Βορίδης συνθέτουν το «τριπρόσωπο» από το οποίο εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, θα προκύψει ο νέος ή η νέα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στο πλαίσιο του δρομολογούμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, ο νυν υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται ως ο «μπαλαντέρ» του ανασχηματισμού υπό την έννοια ότι θεωρείται «φαβορί» να μετακινηθεί σε ένα από τα κεντρικά υπουργεία, από τα οποία πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν μετακίνηση ή μετακινήσεις είτε προς Βρυξέλλες (νέος Επίτροπος) είτε προς το Μέγαρο Μαξίμου, το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης.
Τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το σενάριο της επιστροφής του στο πρώτο τη τάξει υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναβαθμιζόμενος στη θέση του υπουργού (ως γνωστόν στην πρώτη 4ετία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη διετέλεσε αρχικά υφυπουργός και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο και το Ταμείο Ανάκαμψης).
Από την πλευρά του ο νυν υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται να προορίζεται για τον κύκλο Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας, τομέα στον οποίο θέλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα την επόμενη 3ετία ο πρωθυπουργός.
Μειωμένες οι πιθανότητες για μετακίνηση στις Βρυξέλλες
Το όνομα του κ. Θ. Σκυλακάκη είχε συμπεριληφθεί, όπως είχε αποκαλύψει το energymag, και στη short list από την οποία θα επιλεγεί ο νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυξημένες μάλιστα πιθανότητες εφ’ όσον η Ελλάδα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.
Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν, όμως, ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται προς το καινούργιο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, με εναλλακτικό άλλο, σημαντικό αλλά θεσμικού κι όχι οικονομικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκιο. Με δεδομένη την θέση του πρωθυπουργού ότι θα επιλέξει τον/την Επίτροπο με βάση το χαρτοφυλάκιο, τότε φαβορί για να μετακομίσει την επόμενη 5ετία στις Βρυξέλλες είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με κυβερνητική εμπειρία και πολιτική επάρκεια ώστε να «περάσει» από την κρησάρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας, είναι αυτό στο οποίο εξ αρχής στόχευσε η Ελλάδα, για προφανείς λόγους. Καθώς οι μετοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναβαθμισμένες στις Βρυξέλλες, πολύ περισσότερο αφού είναι ο βασικός διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατανομή των αξιωμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι πιθανότητες ο πρώτος Ευρωπαίος Επίτροπος για την Άμυνα να είναι Έλληνας είναι αυξημένες.
Αναβάθμιση Αλ. Σδούκου ή μετακίνηση Μ. Βορίδη
Εάν τελικά μετακινηθεί ο κ. Θ. Σκυλακάκης, διότι δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του καθώς είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση του πρωθυπουργού, τότε για διάδοχός του προαλείφεται είτε η νυν υφυπουργός Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου είτε ο νυν υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης.
Κι αν η επιλογή της κ. Σδούκου είναι προφανής (γνωρίζει άριστα τα ενεργειακά θέματα), η επιλογή του κ. Βορίδη -πάντα εφ’ όσον επιβεβαιωθεί- θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του ανασχηματισμού.
Ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να αναθέσει στο στενό του συνεργάτη κι έναν από τους πλέον διαπρεπείς κοινοβουλευτικούς και νομικούς της χώρας το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της χωροταξίας είναι επειδή ακριβώς κρίνει αναγκαία την -επαρκή- πολιτική διαχείριση θεμάτων κυρίως στον άξονα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας (το θέμα με το καθάρισμα των οικοπέδων είναι ενδεικτικό) αλλά και στον τομέα της ενέργειας, με πιο φλέγον τους λογαριασμούς ρεύματος.
Κ. Μητσοτάκης: Θα προχωρήσω σε διορθωτικές κινήσεις
«Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι επίκειται ανασχηματισμός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς, όπως είπε, μεθαύριο Παρασκευή που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνεδριάσει με τη σημερινή του σύνθεση (επισημαίνεται ότι την προσεχή Δευτέρα οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σε άτυπο συμβούλιο στις Βρυξέλλες για τον/την νέο/νέα πρόεδρο της Κομισιόν και τους νέους/τις νέες Επιτρόπους).
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα τηρήσει στη (νέα) κυβέρνηση την ισορροπία μεταξύ κοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών υπουργών: «έχουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα, η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από τη Βουλή. Αυτή είναι η πραγματικότητα μας. Από την άλλη, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε και ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι βουλευτές. Έχω προσπαθήσει να σεβαστώ αυτή την ισορροπία, έτσι ώστε να μπορώ να συνδυάζω πολιτικά με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά», σημείωσε.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν μπορούν και οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ για το κριτήριο με βάση το οποίο θα κάνει αλλαγές επισήμανε: «αυτό είναι, για να μιλήσω πιο φιλοσοφικά, αυτό που πρέπει να ζυγίσει κάποιος: αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσώπου, δηλαδή αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος τελικά από το κόστος. Αυτό είναι το ζύγι και, θα το τονίσω, είναι ζύγι για εμένα αμιγώς επιχειρησιακό.
Νομίζω έχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά, «πρέπει ένας από δω, ένας από κει, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη». Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι ή -κατάλληλοι, δεν το ξέρουμε ποτέ, αυτό φαίνεται στην πορεία- που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους».