Γράφει η Βάγια Σεραφειμίδου*
Το πολιτικό δίλημμα στο οποίο ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει στο προσεχές διάστημα είναι ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου ή η προσφυγή στις κάλπες. Τα σενάρια των τελευταίων ημερών με θετικά και αρνητικά επιχειρήματα, κυρίως για την πρώτη περίπτωση δίνουν και παίρνουν με τον ίδιο ωστόσο να διαψεύδει ότι ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης από άποψη πολιτικών προτεραιοτήτων σε επίπεδο προσώπων που μετέχουν σ ‘αυτή, κρίνεται ακατάλληλος για διαθρωτικές αλλαγές τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας, απέδειξε ό,τι είναι ένας χαρισματικός ηγέτης που διαθέτει σύγχρονο πολιτικό ύφος, ήθος και δημοκρατική συμπεριφορά. Έχει δείξει ότι έχει διάθεση για αξιοποίηση των μέσων και των προοπτικών σε κάθε τομέα με σαφείς οριοθετημένους και ξεκάθαρους προσανατολισμούς. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις τον καθιστούν αρεστό στο ευρύ κοινό των πολιτών ξεπερνώντας τις στενές κομματικές γραμμές.
Αδιαμφησβήτητο γεγονός, αποτελούν οι δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες που έχουν προστεθεί στο παλμαρέ του, πράγμα το οποίο δε μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση.
Την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με το μεταναστευτικό το οποίο προκλήθηκε από το μόνιμο ταραχοποιό γείτονα και ήταν το απόγειο των λάθος πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και η έως τώρα τουλάχιστον ορθή πολιτική διαχείριση της πανδημίας.
Του πιστώνεται από την κοινωνία, η κρίσιμη και ταχύτατη επιλογή μεταξύ επιβίωσης και οικονομικού κόστους και το ό,τι ανέλαβε με θάρρος την πολιτική ευθύνη του όλου εγχειρήματος. Δείχνοντας στόφα ηγέτη, τα κατάφερε !
Τώρα όμως, μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα. Μπορεί να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική με την οποία οι πολίτες του έδωσαν τα ηνία της χώρας; Η απάντηση είναι εύκολη. Προφανώς και όχι. Η πανδημία έχει φέρει νέα δεδομένα στο παγκόσμιο οικονομικό και παραγωγικό χάρτη. Έχει αλλάξει τα εδραιωμένα κοινωνικά μοντέλα συνεπώς και τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, δημιουργώντας νέες προτεραιότητες.
Χρειάζονται προσαρμογές ή εκ βάθρων αλλαγές στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός λοιπόν, μπορεί να ζητήσει από τους πολίτες νέα εντολή με το επιχείρημα για δημιουργία ενός νέου οικονομικού στρατηγικού σχεδιασμού, βασισμένου στις ανάγκες που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Αντεπιχείρημα αποτελεί η πιθανή ταύτιση με τη προηγούμενη κυβέρνηση και τις εκλογές του 2015. Η διαφορά όμως είναι τεράστια και αυτό γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές του 2015 διενεργήθηκαν επειδή η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ολέθρια πολιτικά λάθη ταλανίζοντας τη χώρα με τις ιδεοληψίες της.
Ας μη ξεχνάμε ό,τι ο σημερινός πρωθυπουργός, έτυχε σε μια συγκυρία παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που ανέτρεψε τα πάντα και θέλοντας ο ίδιος να είναι ειλικρινής απέναντι στο λαό και πολιτικά ισχυρός θα ζητήσει αργά ή γρήγορα νέα λαϊκή εντολή. Η εκτίμηση είναι, ό,τι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εθνικές εκλογές, τόσο πιο συντριπτική θα είναι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πολιτικά αδύναμα γρανάζια στην κυβερνητική μηχανή που δε δούλεψαν καλά. Ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει. Μέσω του ανασχηματισμού θα έχει την ευκαιρία να διατηρήσει την απήχηση και τη συναίνεση που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία. Θα θελήσει και θα επιδιώξει να κοπούν οι γόρδιοι δεσμοί με πολιτικές και πολιτικούς παλαιάς κοπής που αντί να διευκολύνουν και να ενισχύουν το έργο της κυβέρνησης, το αποδυναμώνουν. Όπως τόνισε ο ίδιος, «η σκληρή δουλειά είναι από εδώ και πέρα».
Πρέπει, αναμφίβολα να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό πλαίσιο που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια νέα πολιτική εποχή, το οποίο θα δρα αποτελεσματικά και με ταχύτητα, στηριζόμενο σε τεχνοκρατικά κριτήρια με στόχο τον εκσυγχρονισμό.
Τα πολιτικά βαρίδια ή αλλιώς ή κουρασμένοι της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθούν από πρόσωπα άφθαρτα που θα αποτελούν ένα κυβερνητικό σχήμα με όραμα, γνώσεις και διάθεση για δημιουργία και αποτελεσματικότητα και το οποίο θα χαρακτηρίζεται από καινοτόμες ιδέες και όχι από ΈΛΛΕΙΨΗ συνεννόησης, αντίληψης, προχειρότητας και στρατηγικού σχεδιασμού.
Θα πρέπει οι υπουργοί της ανασχηματισμένης κυβέρνησης να «ψηλώσουν» για να σταθούν ισάξια δίπλα στον πρωθυπουργό . Η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, είναι να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Με τις επιλογές του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει τις σωστές διαθρωτικές κινήσεις, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα εποχή όπου θα διαπρέπει μια σύγχρονη οργανωτική δομή με ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς αναποτελεσματικούς πρωταγωνιστές, χωρίς θιασώτες της αυτοπροβολής, χωρίς εραστές της καρέκλας αλλά με ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου που θα έχουν διάθεση και όρεξη για δουλειά ώστε να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.
*Η κυρία Σεραφειμίδου Βάγια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογραφία στο ANT1 MediaLab. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και περιοδικό Τύπο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του κοινωνικού και πολιτικού ρεπορτάζ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στο χώρο των δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας.