Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανασκαφή για να εντοπιστεί ο τάφος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Το μυστήριο του τάφου του μεγαλύτερου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, επιχειρούν να λύσουν οι ισπανικές αρχές, με μία νέα αρχαιολογική ανακαφή που διεξάγουν…
κοντά στην πόλη Γρανάδα. Εκεί, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τα εντοπίσουν τον μαζικό τάφο χιλιάδων αμάχων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939). Ανάμεσα σε αυτούς πιστεύουν ότι βρίσκεται και ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος εκτελέστηκε επίσης από το καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο, το 1936.

Για τις επόμενες 10 μέρες, η ομάδα των αρχαιολόγων θα ψάξουν για τα λείψανα του δημιουργού του «Ματωμένου Γάμου» σε μία έκταση300 τ.μ, στους λόφους που βρίσκονται νότια της πόλης Γρανάδα. Είναι το σημείο που υπέδειξε μέσα από το βιβλίο του «Οι τελευταίες 13 ώρες του Γκαρσία Λόρκα», ο ιστορικός Miguel Caballero Pérez.

Η ανασκαφή αναμένεται να κοστίσει 12.000 ευρώ και όπως δήλωσε στην Guardian αξιωματούχος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας: «Εκτιμάται πως στην περιοχή βρίσκονται θαμένοι περίπου 3.500 αγνοούμενοι. Δεν ψάχνουμε μόνο για ένα πρόσωπο, αλλά για όλους αυτούς».

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, είναι ένας από τα διάσημα θύματα του δικτάτορα Φράνκο, και ο εντοπισμός των λειψάνων του, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο είναι είναι «μία βελόνα στα άχυρα» καθώς η επιτυχία της ανασκαφής θα κριθεί από το αν καταφέρουν να ταυτοποιήσουν όλους τους νεκρούς που είναι θαμμένοι εκεί.

Ο Λόρκα δολοφονήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1936, σε ηλικία 38 ετών,από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του συγγραφέα, υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων