Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Αναστασιάδης: «Με θλίβει η συμπεριφορά της Τουρκίας

Tη χθεσινή επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία και την κόντρα του Έλληνα ΥΠΕΞ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Mε θλίβει η συμπεριφορά και στάση που δεν είναι πρωτόγνωρη Είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η μη επίτευξη λύσης δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την Ε/κ αλλά εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας. Χθες επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί παλαιότερα ακόμα και από την ίδρυση της Κ.Δ», είπε μιλώντας κατά την επίσκεψη σε εταιρεία στον Ψεματισμένο στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγροτικής Πολιτικής.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς την δική μας πολιτική ηγεσία είναι να λαμβάνουν όλα όσα εκφράζονται και υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να σταματήσουν να υπαγορεύουν ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση να αποδεχτούμε θέσεις οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε».

«Αυτό που είναι δική μας επιδίωξή είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται, είτε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας είτε από τον Τσαβούσγλου είτε από ηγέτης της τ/κ κοινότητας. Η δημιουργία δυο κρατών δεν έχει θέση. Η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Η επιδίωξη δική μας είναι μια λύση μέσα σε παραμέτρους ΟΗΕ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και τις επιστολές του ΟΗΕ, την Ε.Ε και το σύνολο των κρατών που θα μετεξελίξει την ΚΔ σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, λειτουργικό που δεν θα είναι προτεκτοράτο της Άγκυρας».

«Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής ιστότητας έτσι όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Σ.Α που δεν προϋποθέτει θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις. «Αποδέχομαι τη θετική ψήφο αν και εφόσον η οποιαδήποτε πρόταση στο εθνικό συμβούλιο μπορεί να παραβλάψει τα συμφέροντα των Τ/κ. Εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους»

Επιπλέον κληθείς να σχολιάσει για τη σημασία της τετραμερούς ΗΑΕ-Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, είπε πως αποτελεί ένα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης . Έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια χρόνια στενές επαφές και σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες και του αραβικού Κόλπου, εξ’ ου και οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά γενικότερα στην Μεσόγειο. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη. Δεν αποκλείουμε κανένα και προσπαθούμε να δώσουμε μηνύματα στην Τουρκία ότι μπορεί να συμμετάσχει, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς οι συνεργασίες μας είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που θέλει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων