Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Αναστάσιος Αλβανίας στον ΠτΔ για τους μετανάστες: Οι Δυτικοί ευθύνονται για το κακό σε Συρία και Ιράκ. «Όχι τώρα να κλαίνε δήθεν»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ενώ οι περισσότεροι αξιωματούχοι και πολιτικοί κρύβονται πίσω από τις λέξεις μπροστά στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μίλησε έξω από τα δόντια και ανέδειξε τις κοινές αλήθειες που όλοι στην Ευρώπη, αγνοούν επιδεικτικά.
«Οι δυτικές κοινωνίες έχουν υποχρέωση να είναι περισσότερο δίκαιες και περισσότερο αλληλέγγυες εγκαίρως» σημείωσε σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι «όχι αφού αρχίσει η πυρκαγιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή να κάνουν ότι κλαίνε δήθεν. Θα χρειασθεί λίγο πιο τολμηρή διατύπωση για το που βρίσκεται ο κίνδυνος. Όλη αυτή η ιστορία με το Ιράκ και τη Συρία σχετίζεται άμεσα με ευθύνες των πλουσίων και δυνατών της Δύσης. Και θα χρειασθεί να είμαστε πιο αυτοκριτικοί».
Στη συνάντηση των δύο ανδρών ο Αναστάσιος Αλβανίας, σημείωσε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια ειρήνη και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας, της Διασκέψεως των Καθολικών Επισκόπων και της Κοινότητος Sant’ Edigio για την σύγκληση μιας Διαθρησκευτικής Συνέλευσης με θέμα «Είναι δυνατή πάντοτε η ειρήνη» (με ερωτηματικό ή χωρίς ερωτηματικό).

Θα είναι 500 σύνεδροι από 50 χώρες με αναμενόμενους 2000 παρατηρητές, που θα συμμετέχουν στην συνέλευση αυτή. Σε αυτή τη συζήτηση και με την άφοβη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι επί τέλους πιέστηκε για να πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα και δήλωσε ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη να πάρει άμεσα θέση για το Μεταναστευτικό. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης Συνόδου κορυφής, επαναλαμβάνοντας προηγούμενη πρότασή του και χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ, οι οποίοι, όπως είπε, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει αμέσως μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάλογη των αρχών και των αξιών που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στα θέματα αυτά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων