Εικόνα νευρικότητας εμφανίζει το Μαξίμου ως προς το ζήτημα του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού. Αν και εθεωρείτο βέβαιο πως θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως επικρατούν «δεύτερες σκέψεις» για το timing της σχετικής απόφασης.
«Δεν επίκειται ανασχηματισμός αλλά ούτε επισπεύδεται», υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Την ίδια στιγμή ωστόσο μέσω της αποστολής των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο ΣτΕ για νέα υπουργεία, καθίσταται σαφές πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για στοχευμένες αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με τα σχέδια δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γίνεται επίσης ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων. Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας. Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν φαίνεται πως το Μαξίμου θα ροκανίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένοντας την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, η οποία θα κρίνει τελικά και την τύχη του ανασχηματισμού.
Τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν – αν και εφόσον υπάρξει σχετική αμερικανική πρωτοβουλία – για το ζήτημα του χρέους, θα καθορίσουν και το χαρακτήρα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Με δεδομένο πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει ψηλά το θέμα του χρέους και το έχει καταστήσει στην ουσία στοίχημα για τη «βιωσιμότητα» της κυβέρνησής του, θα αναμένει την τελική έκβαση του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παράγοντες της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως το σενάριο των εκλογών έρχεται πιο κοντά καθώς προεξοφλούν πως η επίσκεψη του Ομπάμα δεν θα έχει πολλά να συνεισφέρει στη διευθέτηση του ζητήματος με δεδομένη τη γερμανική άρνηση να συζητηθεί οτιδήποτε σχετικό πριν από το 2018. Γι αυτό και εκτιμούν πως στο τέλος ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί σε… ανασχηματισμό προεκλογικής εκστρατείας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός δέχεται και αντίθετες εισηγήσεις, να προχωρήσει δηλαδή στον ανασχηματισμό πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου, προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα της σταθερότητας και της αυτοπεποίθησης.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, πλέον.