Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Ανατροπή στα δεδομένα για ΠΓΔΜ – Δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής ονόματος

Συγκεκριμένα, άρθρο των Financial Times σήμερα το πρωί είχε τίτλο «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», φιλοξενώντας στον πρόλογο δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ: «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του άρθρου και μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, οι Financial Times άλλαξαν τόσο τον τίτλο όσο και τον πρόλογο του δημοσιεύματος! Πλέον, η νέα εκδοχή του άρθρου τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της» (δηλαδή το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ έχουν αλλαχθεί για να εναρμονίζονται σε αυτό το ύφος.

Φυσικά, πρόκειται για τεράστια διαφορά, καθώς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ουδεμία πρόθεση εκφράζεται από την ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου η χώρα να αλλάξει όνομα για να μπορέσει να άρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κατά τα άλλα, ο Ντιμιτρόφ είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. «Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει – θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων