Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Αναβάθμιση από Fitch περιμένει η αγορά

Αναβάθμιση της Ελλάδας και του τραπεζικού της συστήματος, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αναμένει η εγχώρια αγορά και «παίζει» το σενάριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου του 2012 σε «Β-» από «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) που την είχε προηγουμένως, γεγονός το οποίο δημιούργησε προσδοκίες στους επενδυτές, αλλά και στη χώρα.

Η S&P είχε μάλιστα αναβαθμίσει και τις προοπτικές της χώρας σε «σταθερές» (stable). Η S&P είχε εξηγήσει στην ανάλυσή της τότε, ότι ο δείκτης Χρέους προς ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε επίπεδα άνω του 160%, αλλά είχε σημειώσει ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους του προγράμματος, η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να βελτιώσει σημαντικά τους όρους της ελληνικής βοήθειας, μειώνοντας ουσιαστικά το χρέος υπό την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να βελτιώνεται από το 2014.

Αυτό ακριβώς περιμένουν να δουν και οι άλλοι δύο οίκοι. Δηλαδή η Fitch και η Moody’s. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν βγει από τη Fitch λένε, πως μία τέτοια αναβάθμιση δεν αποκλείεται να γίνει το προσεχές διάστημα, εφόσον βέβαια πράγματι τηρείται το ελληνικό πρόγραμμα.

Μία τέτοια κίνηση λέγεται ότι θα συνδυαστεί και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν «κίνητρο» στην Γερμανική Κυβέρνηση και να δώσει στην Ελλάδα κάποια ανάσα από ένα επιπλέον «κούρεμα» είτε στα επιτόκια που την έχει δανείσει, είτε στο κεφάλαιο. Η όποια ανάσα βέβαια προσφερθεί στην Ελλάδα, θα έρθει μετά την γερμανική εκλογική αναμέτρηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων