Για τις 22 Δεκεμβρίου αναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ακρόαση της Εύας Καϊλη για την εμπλοκή στο σκάνδαλο του Κατάρ. Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν θα μείνει προφυλακισμένη μέχρι τότε, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κατηγορούμενη δεν παρέστη στη σημερινή ακροαματική διαδικασία.
Οι τρεις συγκατηγορούμενοί της ωστόσο παρέστησαν ενώπιον δικαστικών αρχών.
CONFIRMED: Eva #Kaili was not present in court today but her 3 codefendants were here, according to one of the lawyers involved in the case.
She had asked for a delay and her hearing will be held on December 22.
No explanation as to why.
— Jack Parrock (@jackeparrock) December 14, 2022
Στις 15:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες πληροφορίες,οι κατηγορούμενοι για το Qatar Gate βγήκαν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, και άλλο ένα τέταρτο άτομο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Σημειώνεται, δε, ότι η Εύα Καιλή και ο συζύγός της εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.
Δείτε φωτογραφίες με δημοσιογράφους, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους να συνωστίζονται έξω από το κτήριο
Το γεγονός, πάντως, ότι χθες, Τρίτη (13/12) η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν από τις φυλακές Σεν Ζιλ, όπου τελούσε υπό κράτηση εκλαμβάνεται από μερίδα αναλυτών ως κακός οιωνός ενόψει της σημερινής δικαστικής διαδικασίας.
Η συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου γίνεται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς, κατά πληροφορίες, να είναι απαραίτητη η παρουσία της κυρίας Καϊλή καθώς η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή φερόταν να ετοιμάζεται να ζητήσει αναβολή της απόφασης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη με το επιχείρημα ότι λόγω απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλάκες στον χώρο που συνεδριάζει το προδικαστικό συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι το προδικαστικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά με τους δικηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν για τους πελάτες τους.
Τα κριτήρια, δε, για το αν η Εύα Καϊλή και τα άλλα τρία άτομα που έχουν συλληφθεί θα παραμείνουν υπό κράτηση είναι τρία.
– εάν κριθούν ύποπτοι φυγής,
– εάν κριθούν ύποπτοι τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και
– εάν θα έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν τα ίχνη τους προκειμένου να αθωωθούν στο δικαστήριο.
Όσο για τις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας του Βελγίου είναι τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η θέση της Εύας Καϊλή
Η ίδια η Ευρωβουλευτής μέσω των συνηγόρων της δηλώνει αθώα και υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τα έφερε ο σύντροφός της και, μάλιστα, όταν το έμαθε, ρώτησε ποιανού είναι και αφού πήρε την απάντηση ανήκουν σε κάποιο άλλο πρόσωπό, ζήτησε να απομακρυνθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την πλευρά της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή τα χρήματα δόθηκαν στον πατέρα της και ήταν αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του έξω από το ξενοδοχείο των Βρυξελλών όπου συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πριν τελικά να αφεθεί ελεύθερος.
«Όταν έχει κάποιος τόσα χρήματα μπορεί και να μην είναι υποπτο. Θα κριθεί από τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσει, δημιουργούνται όμως σκέψεις και γι’ αυτό κρατείται. Κανείς δεν έχει πει ότι προέρχονται από το Κατάρ, δεν έχουν μυρωδία, μπορεί να είναι και από το Κατάρ και από άλλη πηγή. Εάν είναι από το Κατάρ και συνδέονται με την κοινοβουλευτίκή δραστηριότητα της Καϊλή είναι δωροδοκία, εάν δεν συνδέονται δεν είναι ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει ξέπλυμα και άρα δεν υπάρχει κατηγορία» λέει η πλευρά της Εύας Καϊλή.