Αντιπλημμυρικά έργα με κόστος που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για τη θωράκιση της Αττικής, προκειμένου να μην επαναληφθούν τραγωδίες όπως στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017 στην οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα.
Περισσότερα από 20 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα οποία ανέρχονται σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ είναι σε εξέλιξη, ενώ στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2019 έχουν εγγραφεί 130 έργα, με προϋπολογισμό 342 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πιστώσεις που έχουν εγκριθεί ωστόσο στον προϋπολογισμό του 2019 έως τώρα, οι οποίες προέρχονται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ανέρχονται σε μόλις 19,6 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εξέλιξη υλοποιούνται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως στο χείμαρρο Σαρανταπόρου στην Ελευσίνα με κόστος 12,2 εκατομμυρίων ευρώ και στους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου και Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική», το οποίο χειρίζεται η ανεξάρτητη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής.
Οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της κοίτης του Κηφισού ποταμού, στη δυτική Αττική (Ασπρόπυργος-Ελευσίνα-Μάνδρα) και στα Μεσόγεια.
Η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων συχνά αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα λόγω της εμπλοκής των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Πολλά έργα πρέπει να περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία ολοκλήρωσής τους. Το 5% του προϋπολογισμού των έργων που εκτελούνται σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεσμεύεται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, προκειμένου να πληρώνονται οι αρχαιολόγοι που απασχολούνται στις εργασίες.
Εκτός από το ΕΣΠΑ και τους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τους επόμενους μήνες μέσω δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Πρόκειται για πρόγραμμα με την ονομασία «Φιλόδημος», στο οποίο συνεργάζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας με την ΕΤΕπ. Τα έργα προτείνονται από την Περιφέρεια Αττικής και αφού εγκριθούν υλοποιούνται με τη συνδρομή του φορέα διαχείρισης που είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Όλα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική πρέπει να εγκριθούν από την κεντρική συντονιστική επιτροπή η οποία υπάγεται στον υπουργό Υποδομών. Η επιτροπή στελεχώνεται από υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Αττικής.
Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής που υλοποιεί μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αρμοδιότητα έχει και το υπουργείο Υποδομών για εργασίες σε πέντε μεγάλα ρέματα-αποδέκτες. Αντιπλημμυρικά έργα μικρής εμβέλειας στην Αττική, τα οποία αφορούν στην κατασκευή αγωγών με διατομή μικρότερη από 80 εκατοστά, μπορούν να δημοπρατηθούν και από τους δήμους.
Πηγή: economistas.gr / Αχιλλέας Τόπας