Δεν είναι μόνο η Αθήνα με τον εκτροχιασμό του προγράμματος διάσωσής της που τους τρομάζει τις Βρυξέλλες, είναι όλος ο Νότος και ιδιαίτερα η Ιταλία, όπου η αργή ύφεση είναι παντού εμφανής. Το χρέος της Ιταλίας ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, δηλ. στο 129% του ΑΕΠ, μπορεί ήδη να έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, για μια χώρα που δεν διαθέτει δικό της νόμισμα, επισημαίνει η Daily Telegraph.
Μετά την αφαίρεση ενός Α από τα τρία της Γαλλίας, λόγω της αδυναμίας της να ανακάμψει, ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα προτείνει ένα σχέδιο νόμου τον Οκτώβριο με στόχο να βελτιωθεί η διαχείριση του οικονομικού κινδύνου στις 8.300 τράπεζες της ΕΕ.
Προ ημερών η Κομισιόν πρότεινε τη σύσταση Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αρχής για την Εξυγίανση και Εκκαθάριση των Τραπεζών (Single Resolution Mechanism for the Banking Union) με στόχο ο νέος μηχανισμός να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα έχει την εξουσία να «πατήσει το κουμπί» για την εκκαθάριση όλων των τραπεζών των χωρών που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση, συστημικών και μη (περίπου 6.000 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ελληνικών).
H Γερμανία αντιδρά έντονα σε αυτή την προοπτική. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει τις έντονες επιφυλάξεις της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι η ιδέα αυτή έχει «πήλινα πόδια». «Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη, νομικά ορθή λύση αμέσως τώρα», υποστηρίζει, καθώς δεν είναι σαφές εάν η Επιτροπή θα είναι πράγματι σε θέση να κλείνει μια τράπεζα και να την θέτει υπό διαδικασία εκκαθάρισης. Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό ….