Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Άνδρας συλλαμβάνεται στο St. Louis μετά από αναρτήσεις στο Twitter

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής,
MSc in Crisis and Security Management

Ένας άνδρας στο Saint Louis των ΗΠΑ κατηγορείται ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς και να προκαλέσει έκρηξη σε φυλακή της πόλης σε δημοσιεύσεις που έκανε στο Twitter, και που αναφέρονται στο Ferguson, την κοντινή πόλη όπου ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός αστυνομικού σε έναν άοπλο μαύρο 18 ετών οδήγησε σε διαμαρτυρίες και ταραχές .

Πιο συγκεκριμένα, ο Jason Valentine κατηγορείται για 10 απόπειρες δημιουργίας τρομοκρατικής απειλής, ένα κακούργημα που τιμωρείται με έως και επτά χρόνια στη φυλακή στο Missouri. Οι κατηγορίες σχετίζονται με τα 10 tweets που ο 35χρονος Valentine φέρεται να δημοσίευσε τον Δεκέμβριο με την πρόθεση της «τρομοκρατίας 10 ή περισσότερων ατόμων».

Αρκετά από αυτά τα tweets αναφέρονταν στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς ως «μια νύχτα που πρέπει να σκοτωθούν τα γουρούνια», σύμφωνα με ένα ένταλμα που εκδόθηκε την Πέμπτη, το οποίο υποστήριζε ότι Valentine «χρησιμοποίησε την αργκό και τη λέξη γουρούνι για να περιγράψει αστυνομικούς», ενώ «απειλούσε να τους σκοτώσει.»

Σε ένα «τιτίβισμα» φέρεται να είπε: «Το Δικαστήριο της πόλης του Saint Louis εξερράγη μυστηριωδώς στις 31/12/2014.» Οι εισαγγελείς κατηγορούν ότι αυτό ήταν μια απειλή για πρόκληση έκρηξης στο κτίριο. Η δήλωσή τους ανέφερε ότι η αστυνομία «θεωρεί ότι αυτές οι απειλές είναι βάσιμες» και υποστήριξε ότι «η νύχτα της δολοφονίας των γουρουνιών» «απέκτησε το δικό της momentum σε εθνικό επίπεδο.»

Ένα άλλο «τιτίβισμα» φέρεται να χρησιμοποιούσε το hashtag “#KillJeffRoorda”. Ο Roorda, ο διευθυντής της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας του Saint Louis, είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής του Darren Wilson, του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον Michael Brown στις 9 Αυγούστου.

Τον θάνατο του Brown ακολούθησαν αρκετές νύχτες διαμαρτυριών που συνδυάστηκαν με μια βαριά απάντηση από την αστυνομία και άνοιξαν εκ νέου μια εθνική συζήτηση για την αστυνόμευση και τις φυλετικές σχέσεις. Η πόλη χτυπήθηκε από λεηλασίες και εμπρησμούς μετά από την απόφαση του δικαστηρίου να μην καταδικάσει τον Wilson.

Εννέα από τα 10 tweets που φέρεται ότι δημοσιεύτηκαν από τον Valentine περιείχαν ένα hashtag με τη λέξη Ferguson και όλα αναφέρονταν στον Vonderrit Myers, έναν 18χρονο μαύρο, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού υποτίθεται ότι πυροβόλησε έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας στο Saint Louis, στη γειτονιά του Shaw, τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Valentine «παραδέχεται τη χρήση του ονόματος χρήστη @ jdstl314 στο Twitter καθώς και ότι είναι ο μοναδικός χρήστης που χειρίζεται αυτόν τον λογαριασμό.» Ο λογαριασμός έκτοτε έχει καταργηθεί και δεν μπορεί να εμφανιστεί. Η αστυνομία χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Twitter κατάργησε τον λογαριασμό στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο Valentine ζούσε σε μια διεύθυνση στη γειτονιά του Shaw. Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε βαρύνεται με μια προηγούμενη καταδίκη για επίμονη παρακολούθηση ατόμου και παραβίαση της εντολής προστασίας. Οι κατηγορίες αναμένεται να αποσταλούν στο δικαστήριο για εξέταση.

Πηγές
BBC
The Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων