Ο Διευθύνων Σύμβουλος παρουσίασε τον εταιρικό μετασχηματισμό των ΕΛΠΕ.
Δήλωσε πως ο όμιλος θα επεκταθεί σε άλλες τεχνολογίες και πως περίπου το 50% των επενδύσεων θα διατεθεί στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Σύμφωνα με το newmoney.gr ο μετασχηματισμός αφορά την οριστικοποίηση του πλάνου απανθρακοποίησης, το οποίο υποστηρίζεται από τον σχεδιασμό του «Οραμα 2025», την επέκταση και επιτάχυνση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ευθυγράμμιση του ομίλου με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Σιάμισιης μίλησε για ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο καθώς παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος τιμής του πετρελαίου επέστρεψε στα 64 δολάρια το βαρέλι, τα περιθώρια διύλισης παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά.
Τα ΕΛΠΕ είπε, επιβαρύνονται από τη σημαντική αύξηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών με «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» που δεν υπήρχαν πριν λίγα χρόνια.
Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε στο πλάνο των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχει ανακοινωθεί από τα ΕΛΠΕ κι επισήμανε ότι στόχος είναι να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να αναπτυχθεί μια νέα δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια. Σχεδόν το 50% των επενδύσεων, ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ που προωθούν τα ΕΛΠΕ τα επόμενα χρόνια θα κατευθυνθούν στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Εκτός από τις ΑΠΕ ο όμιλος θα επεκταθεί και σε άλλες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση, το υδρογόνο, κ.α.
Για το φωτοβολταϊκό των 205 MW στην Κοζάνη αναφέρθηκε πως θα λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και μέχρι σήμερα έχει περατωθεί το 40% του έργο.
Εξήγησε πως υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των τοπικών lockdown στην περιοχή και της πανδημίας. Πρόκειται για επένδυση 130 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ο όμιλος πετυχαίνει και σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σιάμισιης είπε πως είτε θα κερδίσουν τα ΕΛΠΕ το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και θα αγοράσουν το 65%, είτε θα χάσουν το διαγωνισμό και θα πωλήσουν το 35% που κατέχουν. Πρόσθεσε πως «τα ΕΛΠΕ έχουν στόχευση και στρατηγική ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, το ειδικό βάρος και τις υποδομές για να δημιουργήσει αξία.
Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών εξήγησε πως η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ επιβάλλεται και από ρυθμιστικούς κανονισμούς. Για τη ΔΕΠΑ Διεθνών Δραστηριοτήτων τόνισε πως η διαδικασία απόκτησης του 100% από το ελληνικό δημόσιο έχει καθυστερήσει αλλά προχωρά.
Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για το έτος 2020 (30,56 εκατ. ευρώ συνολικά) με ημερομηνία αποκοπής την 5η Ιουλίου. Θα καταβάλλεται από 12 Ιουλίου.
Στο νέο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ συμμετέχουν μετά από πρόταση του ελληνικού δημοσίου οι κ.κ. Γ. Παπαθανασίου, Αλ. Μεταξάς, Αλκ. – Κων/νος Ψαρράς και Αναστ. Μαρτσέκη. Η γενική συνέλευση εξέλεξε και τα υπόλοιπα επτά μέλη και συγκεκριμένα τους κ.κ. Ανδρέα Σιάμισιη, Γ. Αλεξόπουλο, Θ. Βάρδα, Ι. Αϊβάζη, Lorr. Σκαραμαγκά, Ν. Βρεττό και Παν. Τριδήμα. Δεν προτάθηκαν για επανεκλογή οι κ.κ. Θεοδ. Πανταλάκης και Σπ. Παντελιάς λόγω των νέων απαιτήσεων της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης. Και οι δύο ήταν στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ τα τελευταία δώδεκα χρόνια.