Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ανδρική φιλία: Η επιστήμη εξηγεί τα μυστικά της

Μπορεί η μυθολογία που συνοδεύει την ανδρική φιλία να είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, οι επιστήμονες και οι ειδικοί όμως, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι συμβαίνει πίσω από τον μύθο, έχουν διαφορετικές άποψη. Υπάρχουν εκεί έξω πολλές επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η φιλία ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλους άνδρες είναι επιφανειακή, χωρίς συναισθηματικό βάθος και κυρίως έχει να κάνει με τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες.

Για πολλούς, μάλιστα, η φιλία αυτή είχε και ένα χαρακτήρα ανεπάρκειας, αφού οι άνδρες «επιτρεπόταν» να παρουσιάζονται ευάλωτοι και τρυφεροί μόνο μπροστά στις συντρόφους τους, αλλά όχι μπροστά στους φίλους τους γιατί αυτό θεωρείτο λιγότερο «ανδρικό».

Κάτι πάει στραβά εδώ; Φυσικά και πάει. Διότι οι εμπειρία που έχουμε οι περισσότεροι άνδρες από τις φιλίες μας δεν ταιριάζει στην παραπάνω ανάλυση. Πρόσφατα μία μελέτη που δημοσιεύτηκες στο «Men & Masculinities» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ειδικά για την νεότερη γενιά ανδρών, τους millennials, ένα τίμιο και ειλικρινές bromance προσφέρει συναισθηματική εγγύτητα και την ίδια ικανοποίηση με μια ρομαντική ετεροφυλική σχέση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ουινσκόνσιν που έκαναν την έρευνα, ρώτησαν 30 άνδρες που αυτοπροσδορίζονταν ως straight και τους ζήτησαν να περιγράψουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχει η σχέση με τους κολλητούς τους, να μιλήσουν για αυτή και να τη συγκρίνουν με τις εμπειρίες που έχουν στο πλαίσιο των ερωτικών σχέσεών τους με κορίτσια.

Η σχέση που έχουν αναπτύξει με τους κολλητούς τους είναι τέτοια που νιώθουν ότι δεν θα τους κρίνει ή επικρίνει κανείς.
Όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι έχουν τόσο ένα bromance όσο και μία ερωτική σχέση, αλλά δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τις διαφορές (πλην προφανώς της ερωτικής και σωματικής έλξης). Επιπλέον, θεώρησαν τη σχέση με τον κολλητό πιο ειλικρινή επειδή ακριβώς δεν βασίζεται στο ερωτικό ενδιαφέρον.

Ίσως για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι τόνισαν ότι προτιμούν να συζητούν με ή/και να εκμυστηρεύονται μυστικά τους στους φίλους τους και όχι στις κοπέλες τους. Όπως εξήγησαν, η σχέση που έχουν αναπτύξει με τους κολλητούς τους είναι τέτοια που νιώθουν ότι δεν θα τους κρίνει ή επικρίνει κανείς για τις επιλογές και τις αποφάσεις τους ούτε θα τους λοιδορήσει.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη ότι δεν μπορείς να είσαι ρομαντικός και τρυφερός μπροστά στους κολλητούς σου γιατί αυτό προξενεί αμηχανία, η έρευνα κατέδειξε το αντίθετο.
Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι πολλοί άνδρες δήλωσαν ότι αισθάνονται πίεση ότι πρέπει να φερθούν «ανδρικά» μπροστά στις κοπέλες τους. Αντίθετα, με τους φίλους τους είναι πολύ άνετοι καθώς όταν είναι μαζί τους δεν νιώθουν το άγχος μήπως κάνουν ή πουν το «λάθος πράγμα».

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη ότι δεν μπορείς να είσαι ρομαντικός και τρυφερός μπροστά στους κολλητούς σου γιατί αυτό προξενεί αμηχανία, η έρευνα κατέδειξε το αντίθετο.

Εκτός από την συναισθηματική εγγύτητα, η έρευνα ανέδειξε ότι ένα bromance χαρακτηρίζεται και από φυσική εγγύτητα. Από τους 30 συμμετέχοντες, οι 29 έχουν κοιμηθεί μαζί στο ίδιο κρεβάτι με τον κολλητό τους, κάτι το οποίο δεν κρύβουν και μάλιστα το σχολιάζουν θετικά ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως και να ‘χει, η ανδρική φιλία δείχνει ένα δρόμο για να βρεθούμε πιο κοντά στην ειλικρίνεια των ανθρώπινων σχέσεων.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τους ερωτηθέντες τα πράγματα γίνονται περίπλοκα όσο αφορά τη σύνδεση ανάμεσα στο σεξ και στο τι νιώθουν με την κοπέλα τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, για πολλά αγόρια το κίνητρο της σεξουαλικής επαφής του οδηγεί στο να διατηρούν σχέσεις ρηχές συναισθηματικά. Παραδέχθηκαν ότι πολλές φορές είναι ρομαντικοί όχι γιατί το νιώθουν αλλά γιατί θέλουν να κάνουν σεξ. Αυτό είναι εγείρει ένα ζήτημα ειλικρίνειας. Και αυτός είναι ο λόγος που η σχέση με τους κολλητούς είναι πιο αυθεντικές, διότι δεν υπάρχει ο παράγοντας του σεξ.

Η έρευνα αυτή είναι σημαντική γιατί από τη μία καταρρίπτει ορισμένους μύθους για το πώς «πρέπει» να συμπεριφερόμαστε οι άνδρες με τους κολλητούς τους και από την άλλη επιβεβαιώνει σχεδόν όλα όσα νιώθουν όταν είμαστε μαζί τους.

Παρόλα αυτά, τα συμπεράσματα δεν είναι εύκολο να γενικευτούν καθώς το δείγμα της ήταν πολύ μικρό (μόλις 30 άτομα) και όσοι συμμετείχαν προέρχονταν από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Όπως και να ‘χει, η ανδρική φιλία δείχνει ένα δρόμο για να βρεθούμε πιο κοντά στην ειλικρίνεια των ανθρώπινων σχέσεων. Και αυτό δεν είναι λίγο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων