Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ανδρουλάκης: Δεν μπαίνω σε κυβέρνηση, χωρίς ισχυρό διψήφιο ποσοστό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν σκοπεύει να μπει στη διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες,, σε περίπτωση που δεν λάβει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» στις εκλογές.

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μετεκλογικές συνεργασίες, το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού και την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ενώ απάντησε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε χθες στον Alpha ότι απέρριψε δυο προσκλήσεις που του απηύθυνε για συνάντηση.

«Δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση από τον πρωθυπουργό»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι πρώτη φορά που συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν στο διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων όταν ο πρωθυπουργός τού απηύθυνε ένα αόριστο «να τα πούμε», που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση.

«Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή και του απαντώ ότι θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας. Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση», ανέφερε.

Η δεύτερη φορά ήταν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο, μόλις δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το Predator.

«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην Aνεξάρτητη Aρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις Αρχές», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «δείχνει πως δυστυχώς, βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές», σημείωσε.
«Χωρίς ισχυρό ποσοστό δεν μπαίνω σε κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες, εάν δεν λάβει «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» στις κάλπες.

«Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ απέκλεισε τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».
«Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε και στο ποιον προτείνει για πρωθυπουργό σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, επιμένοντας στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας», ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στο να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο.

«Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε ερώτηση σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως επιχειρεί να τον ενοχοποιήσει με διαρροές.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων.

«Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στην τραγωδία των Τεμπών, καταλογίζοντας ευθύνες στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια» είπε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις, απάντησε: «Τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας».

ΠΗΓΗ: lifo

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων