Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Aνεβασμένη η στερλίνα έναντι του ευρώ

Σε υψηλό εξαμήνου ανατιμήθηκε η στερλίνα έναντι του ευρώ, λόγω της συμφωνίας της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε συζητήσεις για το εμπόριο στη μετά το Brexit περίοδο και για μία μεταβατική περίοδο.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας διαμορφωνόταν στα 1,1475 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στα 1,1503 ευρώ, από 1,1445 ευρώ αργά  το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.  Έναντι του δολαρίου, το βρετανικό νόμισμα αρχικά έφτασε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του 1,3521 δολ., όμως στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,3467 δολ.

Η σύσταση της Κομισιόν ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος θα σταλεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου δείχνουν ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει περίπου δύο έτη.

Κατά το διάστημα αυτό, η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, αλλά δεν θα μετέχει πλέον στους θεσμούς της ΕΕ ούτε θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ θα εξακολουθεί να υπόκειται στη νομοθεσία της ΕΕ.

HTML tutorial

«Εάν η Βρετανία και η ΕΕ μπορούν να συμφωνήσουν γρήγορα μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών στο πρώτο τρίμηνο του 2018, τότε οι μεγάλες αλλαγές λόγω του Brexit θα επέλθουν μετά από τρία χρόνια» σχολίασε ο αναλυτής ισοτιμιών νομισμάτων της Nomura.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων