Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Ξεπερνούν τους 8.300 οι νεκροί.
Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανέρευση επιζώντων στα ερείπια. Ξεπερνούν τους 8.300 οι νεκροί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.
Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο άνδρα και δύο κοριτσάκια 6 και 9 ετών.
Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός έκανε γνωστό ότι νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/2) κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό έναν νεαρό περίπου 15 ετών, ενώ ακόμη 2 ανασύρθηκαν νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.
Τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Ekrem Eddy Guzeldere, ερευνητής και πολιτικός επιστήμονας ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν είναι κτίρια κατοικιών αλλά και κάποια νοσοκομεία. Κατέρρευσε και το κτίριο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης», είπε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο εξαιτίας του σεισμού, πεθαίνει επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, πεθαίνουν σε κτίρια που είναι υπό κατάρρευση. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα καινούρια κτίρια τριών –τεσσάρων ετών έχουν καταστραφεί». Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν όλα τα υλικά προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και πολλές φορές οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές δωροδοκούνται. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999», είπε.
Κ. Μητσοτάκης: Έλληνες και Τούρκοι δίπλα δίπλα παλεύουν για να σώσουν ζωές
«Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά με τις τουρκικές αρχές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN και πρόσθεσε ότι «Έλληνες και Τούρκοι είμαστε φίλοι, μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε».
Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο CNN, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter στα τουρκικά τόνισε ότι Έλληνες και Τούρκοι δίπλα δίπλα παλεύουν για να σώσουν ζωές .
Έκκληση «στον ελληνικό λαό να προσευχηθεί για την δύσκολη αυτή στιγμή πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας», έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έστειλε και επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, που έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τις 10 συνολικά επαρχίες που επλήγησαν.
Κύμα συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα
Ένα νοσοκομείο εκστρατείας και άλλους 83 διασώστες στέλνει στην Τουρκία η Γαλλία, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για τουλάχιστον 15 ημέρες και, εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών, θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει καθημερινά 10-15 χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πυροσβεστική της Γκαρ, στη νότια Γαλλία.
Το νοσοκομείο εκστρατείας Escrim καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει μια αίθουσα τοκετών, δύο χειρουργεία, ένα εργαστήριο και ένα φαρμακείο. Υπάρχει επίσης μονάδα ανάνηψης και θάλαμοι υποδοχής και παρακολούθησης τραυματιών. Η αποστολή του στην Τουρκία μπορεί να παραταθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας . Η ομάδα έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων και αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.
Νέα αποστολή βοήθειας και από την Ιταλία ενώ στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.
«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.
Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και η Βρετανία απέστειλε ομάδα έρευνας και διάσωσης 77 ατόμων στην Γκαζιαντέπ με εξειδικευμένο εξοπλισμό και σκύλους, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης ώστε να βοηθήσει αμέσως την προσπάθεια διάσωσης.