Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ νέου αποφάσισε η Κομισιόν για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις περιοχές Natura και ιδιαίτερα γιατί παραμένει ανοιχτός ο χώρος υγειονομικής ταφής στη Ζάκυνθο, παρά τη δικαστική απόφαση του 2014. Η Επιτροπή μάλιστα προειδοποιεί με νέο χρηματικό πρόστιμο.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η χωματερή αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και προκαλεί ρύπανση στο τοπικό περιβάλλον. Αν και ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί περισσότερο από πέντε χρόνια, χρειάζεται όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί για να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση του 2014».
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι στις 17 Ιουλίου 2014 «το Δικαστήριο αποφάσισε (C-600/12) ότι ο εν λόγω χώρος υγειονομικής ταφής δεν συμμορφώνεται με τους όρους και τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λειτουργεί έναν δυσλειτουργικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής».
Οπως σημειώνεται, η Επιτροπή απέστειλε μάλιστα προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές Αρχές στις 28 Απριλίου 2017 επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου. Μετά από αυτή την τελευταία υπενθύμιση, η Ελλάδα αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες διάθεσης αποβλήτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής. Ωστόσο, αν και τα νέα απόβλητα δεν έχουν αποσταλεί στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου για περισσότερο από πέντε χρόνια, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Οι διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες που κοινοποίησε η Ελλάδα στην Επιτροπή έχουν αναβληθεί και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.
Παράλληλα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της για μηδενική ρύπανση, απαιτεί τη μείωση της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Η πλήρης εφαρμογή των προτύπων της νομοθεσίας της Ε.Ε. είναι σημαντική για την αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή «αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Εν ώσης. Αυτή η δεύτερη παραπομπή στο δικαστήριο μπορεί να οδηγήσει σε χρηματικές κυρώσεις για το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την πρώτη απόφαση έως την επίτευξη συμμόρφωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πληρώνει ήδη πρόστιμα σε δύο περιπτώσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων».
Πηγή kathimerini.gr