Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ως «συγκεντρωσιάρχης» του Ερντογάν. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα τον υποδεχθεί επισήμως, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία για το επερχόμενο δημοψήφισμα του Ερντογάν.

Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής, εάν τελικώς αποφασίσει να πάει στην Ολλανδία. «Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι «δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις» Ο ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο το που θα δώσει ομιλίες. Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης.

Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ, Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο σε προτίμηση, ζήτησε την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, μετά την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια, ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την χώρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων