Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Ανέστειλε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας ο Πουιτζντεμόντ

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ είπε ότι η περιφέρεια κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πρότεινε ωστόσο στο Κοινοβούλιο να «παγώσει» την διακήρυξη ανεξαρτησίας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουιτζντεμόντ ζήτησε αρχικά από το Κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού

Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο Κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο», αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

HTML tutorial

Ο Πουιτζντεμόντ είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

Στην ομιλία του, η έναρξη της οποίας καθυστέρησε για μία ώρα, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουιτζντεμόν,τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων