Βάσιμες προϋποθέσεις για ένα έντονα ανοδικό πρώτο φετινό εξάμηνο έχουν διαμορφώσει πολλές εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου. Οι θετικοί καταλύτες και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των εισηγμένων ομίλων.
«Με το δεξί» ξεκίνησε η εγχώρια βιομηχανία το 2021, καθώς παρά τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατέγραψε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές.
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει τόσο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (στο +1% η μεταποίηση τον Ιανουάριο και στο +2,7% τον Φεβρουάριο), όσο και από τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται σαφώς ανώτερες από εκείνες που προέβλεπε η αγορά το περασμένο φθινόπωρο.
Αν τώρα κάποιος συνεκτιμήσει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν έντονα πτωτικό εν μέσω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown, όλα δείχνουν ότι το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς θα κλείσει για μεγάλο αριθμό εγχώριων βιομηχανιών πολύ υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Οι κυριότεροι παράγοντες που λειτουργούν καταλυτικά στις βελτιωμένες επιδόσεις των εγχώριων βιομηχανιών φαίνεται να είναι:
Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό (εξαγωγές) σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των μετάλλων και γενικότερα των πρώτων υλών.
Η τόνωση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω και του περιβάλλοντος των μηδενικών επιτοκίων.
Η προεξόφληση προσδοκιών για αύξηση του ΑΕΠ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, μέσα από την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών έργων.
Παρ’ όλα αυτά, όλοι αντιλαμβάνονται πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και εύκολα αναστρέψιμο, καθώς σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, αλλά και από την πολιτική της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την πρώτη να αυξάνει συνεχώς τη ρευστότητα στο σύστημα και τη δεύτερη να χαλαρώνει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των κρατών-μελών τουλάχιστον μέχρι και το 2022.
Οι επιδόσεις των εισηγμένων
Την ικανοποίησή τους για την πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου έχουν εκφράσει κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο Viohalco, όπως και των θυγατρικών του ElvalHalcor και Cenergy. Με δεδομένο ότι το περσινό β’ τρίμηνο ήταν το πιο αδύναμο του έτους, όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς ένα πολύ καλύτερο πρώτο φετινό εξάμηνο.
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αναφέρει πως για το 2021 οι προοπτικές των αγορών της παραμένουν ενθαρρυντικές και η δυναμική της ζήτησης είναι σε θέση να στηρίξει την ανάπτυξή της, ενώ «στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το 2021 οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα. Οι σχετιζόμενες με τις κατοικίες κατασκευές, αλλά και πολλά περιφερειακά έργα υποδομών -αυτοκινητόδρομοι και λιμένες ανά τη χώρα καθώς και άλλα έργα στην Αττική-, τα οποία υλοποιούνται με τη βοήθεια των υφιστάμενων μηχανισμών χρηματοδότησης, θα τροφοδοτήσουν τη ζήτηση».
H Motor Oil, μετά το περυσινό ζημιογόνο αποτέλεσμα, ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο με κέρδη.
Πολύ καλύτερα ξεκίνησε η φετινή χρονιά και για τις νηματουργίες, λόγω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό και των αυξημένων τιμών, με αποτέλεσμα εισηγμένες όπως η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και η Επίλεκτος να αναμένεται ότι θα εμφανίσουν σαφώς ισχυρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά.
Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης δημοσίευσε ήδη αποτελέσματα για το πρώτο φετινό τρίμηνο, με βάση τα οποία έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από τα 8,06 στα 10,3 εκατ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία της από τα 469 στα 539 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑλουμύλΑΛΜΥ 0,00% (κλάδος προφίλ αλουμινίου), οι επιδόσεις της εταιρείας και του Ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις της τάξεως 8,4% και 21,3% αντίστοιχα, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2020.
Η Έλαστρον (εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα), όπως αναφέρει στις λογιστικές της καταστάσεις, «έχοντας ήδη διανύσει το πρώτο τρίµηνο του έτους και µε την πανδηµία σε εξέλιξη, ο χαλυβουργικός τοµέας του οµίλου σηµειώνει βελτίωση των µεγεθών του οδηγούµενη από την αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την περαιτέρω αύξηση των τιµών των πρώτων υλών. Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράµµατος του Οµίλου, στοχεύοντας στην επέκταση της γκάµας των παραγόµενων προϊόντων και προσφερόµενων υπηρεσιών, καθώς και στην περαιτέρω µείωση του λειτουργικού κόστους. Αναµένοντας τις εξελίξεις ως προς την έκβαση της πανδηµίας και υπό την προϋπόθεση της σταδιακής αποκλιµάκωσης της έντασής της, η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων αναµένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά κατά τους επόµενους µήνες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όµιλος Έλαστρον διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική δυναµικότητα και γκάµα προϊόντων για την κάλυψη του αυξηµένου επιπέδου ζήτησης που ενδεχοµένως απαιτηθεί».
Η ΣΙΔΜΑ, που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο, μετά την περυσινή απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Μπήτρος Μεταλλουργική ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαιά της και την κεφαλαιακή της επάρκεια. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «η προαναφερόμενη θετική επίδραση ενισχύεται περαιτέρω τους πρώτους μήνες του 2021, με την συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας και του Ομίλου. Στον κύκλο εργασιών του Ομίλου για το έτος 2021 αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά η έμφαση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά και η υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικών έργων που αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ώθηση της ζήτησης για χαλυβουργικά προϊόντα. Τα ανωτέρω βέβαια τελούν υπό την επισήμανση ότι, όπως και το 2020, η αναπτυξιακή δυναμική του τρέχοντος έτους θα επηρεασθεί σημαντικά από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας.
Τα Πλαστικά Θράκης, που σημείωσαν πέρυσι εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις (πολλαπλασιασμός κερδοφορίας), εκτιμούν ότι και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν την ικανοποιητική πορεία του προηγούμενου έτους, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο ρευστότητας. «Η διατήρηση ικανοποιητικής ζήτησης για μεγάλο μέρος του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, παρά τυχόν επιμέρους περιορισμένες διακυμάνσεις, η διευρυμένη πελατειακή βάση, η ενισχυμένη ρευστότητα και η συνέχιση της εφαρμογής αυστηρών μέτρων προστασίας αποτελούν τα βασικά εφόδια για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της τρέχουσας κατάστασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
O κλάδος μαρμάρου συγκαταλέγεται σε εκείνους που επλήγησαν έντονα από την πανδημία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Mermeren Kombinat (λατομείο στη Βόρεια Μακεδονία), «οι προοπτικές για το 2021 δεν μπορούν να αξιολογηθούν επί του παρόντος, καθώς εξαρτώνται από την έκταση της παγκόσμιας ύφεσης και τη δυνατότητα ανάκαμψης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ανάκαμψης, ιδίως για την οικονομία της Κίνας προς την οποία κατευθύνεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών της εταιρείας».
Τέλος, τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η διεθνής ζήτηση για προϊόντα χάλυβα θα συνεχίσει να αυξάνεται, σημειώνοντας πως οι επιδόσεις της εταιρείας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκαν εντός των στόχων που είχε θέσει η διοίκηση της εισηγμένης.
Πηγή: Euro2day.gr