Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Ανήσυχοι Αφγανοί και Αμερικανοί για τις σχέσεις Ρωσίας – Ταλιμπάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Αφγανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των μαχητών Ταλιμπάν που αγωνίζονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση στην Καμπούλ θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη επισφαλή κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι παράσχουν βοήθεια στους αντάρτες, οι οποίοι διεκδικούν μεγάλα τμήματα της επικράτειας και προκαλούν βαριές απώλειες, ισχυριζόμενοι ότι οι περιορισμένες επαφές τους έχουν σκοπό να φέρουν τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ορισμένοι υψηλόβαθμοι στην Καμπούλ διατείνονται ότι η ρωσική υποστήριξη προς τους Αφγανούς Ταλιμπάν φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον πολιτικής φύσης μέχρι στιγμής.

Εντούτοις, μια σειρά από πρόσφατες συναντήσεις που φαίνεται πως έλαβαν χώρα στη Μόσχα και το Τατζικιστάν έχει προκαλέσει νευρικότητα στους Αφγανούς αξιωματούχους του τομέα των πληροφοριών και άμυνας, καθώς διαβλέπουν μια πιο άμεση ρωσική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων αλλά και χρηματοδότησης.

Ένας ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος στον τομέα της ασφαλείας αποκάλεσε τη ρωσική υποστήριξη για τους Ταλιμπάν μια «επικίνδυνη νέα τάση», ένας χαρακτηρισμός που βρίσκει σύμφωνο και τον διοικητή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στρατηγό John Nicholson.

Ο τελευταίος είχε πει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ρωσία είχε ενταχθεί στο μπλοκ των κρατών που βρίσκεται το Ιράν και το Πακιστάν ως χώρες με «επιζήμια επίδραση» στο Αφγανιστάν, και δήλωσε ότι η Μόσχα προσδίδει νομιμότητα στους Ταλιμπάν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχόλια του Nicholson στο πλαίσιο μιας ενημέρωσης στη Μόσχα, την Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς τις αφελείς και ανακριβείς. «Έχουμε επανειλημμένως πει ότι η Ρωσία δεν διεξάγει κανενός είδους μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και ότι δεν τους παρέχει καμία υποστήριξη», υπογράμμισε.

Αυτό που επίσης δήλωσε η Zakharova είναι πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διαπραγμάτευσης στο Αφγανιστάν, η οποία μπορεί να λάβει χώρα μόνο με την καλλιέργεια επαφών με όλους τους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν.

Η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για να συζητήσει τις αφγανο-ρωσικές σχέσεις, εν μέσω αναφορών ότι το αφγανικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να διερευνήσει τους δεσμούς της Ρωσίας με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων