Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Θρίαμβος Ράμα στις Αλβανικές εκλογές με επεισόδια και καταγγελίες

Θριαμβευτής στις αλβανικές εκλογές της Κυριακής εμφανίζεται ο Εντι Ραμα σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ένα exit poll, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας του Rama (PS) συγκεντρώνει 50,38% και 75 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 27,91% και 41 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση σημειώνει 15,29% και 20 έδρες, Το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) συγκεντρώνει 4 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) μία έδρα.

Το κόμμα του Ράμα καταλαμβάνει την πλειοψηφία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την περιφέρεια Κούκες στα σύνορα με το Κόσοβο. Σημειώνεται ότι η αλβανική βουλή αποτελείται από 140 έδρες, με τους βουλευτές να εκλέγονται για τετραετή θητεία.

Οι αλβανικές εκλογές στιγματίστηκαν από την μεγάλη αποχή αλλά και από σοβαρά επεισόδια που συνοδεύτηκαν με πληροφορίες για νοθεία και απειλές. Στις 02.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Σεντελί των Αγ. Σαράντα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα στην αυλή του σπιτιού μέλους της Τοπικής Εκλογικής Επιτροπής που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.

Η οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στο Αργυρόκαστρο κατηγόρησε την τοπική Αστυνομία ότι το βράδυ της Παρασκευής σταμάτησε για έλεγχο τα αυτοκίνητα ορισμένων οπαδών Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στη Δρόπολη.

Πραγματικός στόχος της Αστυνομίας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν να τοποθετήσει ναρκωτικά στα αυτοκίνητα και μετά να κατηγορήσει τους οπαδούς του Κινήματος για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Αστυνομίας κλήθηκε να επέμβει σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Μπεράτι ύστερα από αίτημα Περιφερικών Επιτροπών Διαχείρισης των Εκλογών, διότι ορισμένα άτομα (τραμπούκοι) παρενοχλούσαν τους Επίτροπους των εκλογικών κέντρων.

Σε επεισόδια ενεπλάκησαν και υπουργοί. Σύμφωνα με καταγγελία του πολιτευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είναι πρώτος στην λίστα των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια της Σκόδρα, εισήλθε σε εκλογικό κέντρο απειλώντας τον Εκλογικό Αντιπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκιέργκι Σόκολι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων