Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Ανησυχεί η συνύπαρξη Covid-19 και γρίπης – Έγκαιρο εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων υγιεινής προτείνουν οι επιστήμονες

Σε επιφυλακή για τη γρίπη βρίσκονται οι επιστήμονες. Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η διασπορά το τελευταίο διάστημα δείχνει αυξημένη σε σχέση με τους θερινούς μήνες προηγούμενων ετών.

Η συνύπαρξη της γρίπης και του κορονοϊού, είναι το θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα, με την ιατρική κοινότητα να ανησυχεί για ενδεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, «Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί από Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Κανονικά η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται είναι μικρός.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας και σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Για την πρόληψη της διασποράς του ιού της γρίπης πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Όπως δήλωσε και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ «Τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη πρέπει να γίνει το εμβόλιο γιατί η γρίπη το Νοέμβρη θα βρίσκεται σε έξαρση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων