Ο ΟΗΕ εξέφρασε «την ανησυχία» του για τις συλλήψεις που έγιναν χθες στο Χονγκ Κονγκ ανθρώπων που τιμούσαν την 34η επέτειο από την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, με την Κίνα να απαντά ότι το οικονομικό κέντρο περνά από «το χάος» στην ευημερία.
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε χθες Κυριακή 23 ανθρώπους για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης» όπως και μία 53χρονη γυναίκα επειδή «παρεμπόδισε αστυνομικούς», ανήμερα της 34η επετείου από τη βίαιη καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Πεκίνο, το 1989.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε, μέσω ανάρτησής της στο Twitter, την απελευθέρωση όλων όσοι συνελήφθησαν επειδή «άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου και την ειρηνική συγκέντρωση».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε σε ανακοίνωσή του αργά χθες ότι «σήμερα το Χονγκ Κονγκ περάν από το χάος στη σταθερότητα και την ευημερία ακολουθώντας τον σωστό δρόμο της αρχής ‘μία χώρα, δύο συστήματα’».
«Εξωτερικές δυνάμεις», περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να σταματήσουν «τη μάταιη πολιτική χειραγώγηση» του Χονγκ Κονγκ με στόχο να περιοριστεί η Κίνα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Για περισσότερα από 30 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο στο πάρκο Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ για μια αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν.
Όμως το 2020 το Πεκίνο επέβαλε στην πρώην βρετανική αποικία έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια για να φιμώσει κάθε διαφωνία, μετά τις γιγάντιες διαδηλώσεις του 2019 υπέρ της δημοκρατίας. Έκτοτε οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έβαλαν τέλος στις αγρυπνίες, οι οποίες άλλωστε ουδέποτε είχαν επιτραπεί στην ηπειρωτική Κίνα.
Εκατοντάδες αστυνομικοί σταματούσαν χθες και έλεγχαν ανθρώπους κοντά στο πάρκο Βικτόρια, ενώ στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί θωρακισμένα οχήματα.
Ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν ότι αυτές οι ενέργειες της αστυνομίας εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία της Κίνας που έχει στόχο να καταστείλει οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή στην πόλη, στην οποία το Πεκίνο είχε υποσχεθεί ελευθερίες για 50 χρόνια βάσει του μοντέλου «μία χώρα, δύο συστήματα», όταν παραδόθηκε στην Κίνα το 1997 από τη Βρετανία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters