Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

«Ανήσυχος» ξανά ο Ερντογάν: «Δεν θα ωφελήσει ούτε την Τουρκία, ούτε τη Συμμαχία» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν δε χάνει την ευκαιρία να εκφράσει τις «ανησυχίες» του για την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε σήμερα (23/5), «Μια πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ που δεν προστατεύει τις θεμελιώδεις πτυχές της ασφάλειας δεν θα ωφελήσει ούτε την Τουρκία ούτε τη συμμαχία».
Η Τουρκία έχει «μπλοκάρει» την έναρξη της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών της Βαλτικής στη Συμμαχία. Ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επειδή δεν μπορεί να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις τους για σχέσεις με εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν , που έχει απαγορευτεί στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση.

Λίγο πριν την κατάθεση της αίτησης ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε να του παραδώσουν τουλάχιστον 33 «τρομοκράτες» (σ.σ.: Κούρδους ή γκιουλενιστές), κάτι που οι δύο χώρες αρνήθηκαν.

Εάν η Τουρκία συμφωνήσει με την ένταξη των χωρών στην Συμμαχία, το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «δεν θα είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, αλλά θα γίνει ένας τόπος όπου θα υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι τρομοκρατών».

«Πιστεύουμε ότι μια πολιτική επέκτασης που δεν προστατεύει τις θεμελιώδεις πτυχές της ασφάλειας δεν θα ωφελήσει ούτε εμάς ούτε το ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hizirreys και στην πρώτη συγκόλληση του υποβρυχίου Selmanreis στο ναυπηγείο Golcuk.

Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων