Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι κύριοι δείκτες της Wall, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις νέες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένοντας σήμερα την Apple, με φόντο την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα επιτόκιά της όπως ανέμενε η αγορά.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow προσθέτει περίπου 100 μονάδες ή 0,25% αγγίζοντας τις 38.000 μονάδες, ο S&P 500 σκαρφαλώνει κατά 0,28% στις 5.032 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύεται κατά 0,55% στις 15.690 μονάδες.
Η Chipmaker Qualcomm σημειώνει άνοδο άνω του 5% με ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου προσαρμοσμένα κέρδη και τις ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδα. Αντιθέτως η DoorDash καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξης του 11%, μετά τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημιές που ανακοίνωσε. Ράλι 38% για την εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana μετά το ιστορικό υψηλό κερδών που ανακοίνωσε χθες.
Οι επενδυτές δεν ξαφνιάστηκαν από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι το καλοκαίρι, με τη Fed να επισημαίνει ότι πρόθεσή της παραμένει η μείωση των επιτοκίων, αν και τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε ουσιαστικά η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας να είναι μια αύξηση των επιτοκίων, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Η έμφαση που έδωσε ο Πάουελ στο ότι η επόμενη κίνηση της Fed δεν θα είναι αύξηση των επιτοκίων “θα πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές”, σύμφωνα με τον Έρικ Γουίνογκραντ της AllianceBernstein. Παρόλα αυτά, το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει επιτόκια παραμένει αβέβαιο, και ένα διαρκές ερώτημα στο μυαλό των traders, οι οποίοι δεν βλέπουν μείωση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Στην αγορά ομολόγων το 10ετές ενισχύεται οριακά στο 4,645%, ενώ το 2ετές χάνει μια μονάδα βάσης στο 4,95%.
Στα μάκρο της ημέρας, με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και περίπου έναν χρόνο αυξήθηκε το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα η παραγωγικότητα ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, εμφανίζοντας οριακή αύξηση με ετήσιο ρυθμό 0,3% στις αρχές του 2024 μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 3,5% στο περασμένο τρίμηνο. Σε επίπεδο έτους, το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,8% από πέρυσι και η παραγωγικότητα κατά 2,9%.
Στο μεταξύ, σταθερός διατηρήθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, στα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 200.000 ανά εβδομάδα, με την αγορά εργασίας της χώρας να συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικά περιορισμένη παρά το υψηλό κόστος δανεισμού της Fed. Σημειώνεται ότι η αγορά περίμενε μία μικρή αύξηση στα επίπεδα των 212.000 νέων αιτήσεων.
Την ίδια ώρα, στις αιτήσεις παράτασης υφιστάμενων επιδομάτων, ένα καλό μέτρο του ρυθμού των προσλήψεων, ο αριθμός παρέμεινε επίσης σταθεράς σε 1,774 εκατομμύρια (ανοδική αναθεώρηση για την εβδομάδα που είχε προηγηθεί από τις αρχικά 1,718 εκατ. αιτήσεις) διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στις 1,8 εκατ. αιτήσεις.
Ο κινητός μέσος όρος των εβδομαδιαίων αιτήσεων υποχώρησε στις 210 χιλιάδες από τις 213,5 χιλιάδες.
Τέλος, οριακή μείωση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς η μείωση των εισαγωγών μετριάστηκε σε έναν βαθμό από τη “βουτιά” που σημείωσαν οι αμερικανικές εξαγωγές. Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 69,4 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 0,1%, έναντι του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ανήλθε στα 69,5 δισ. δολάρια, αντί των 68,9 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί αρχικά.