Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Άνοδο των Ciudadanos καταγράφει νέα δημοσκόπηση στην Ισπανία

Η υποστήριξη προς το κόμμα Ciudadanos («Πολίτες») έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες και το νεόκοπο κόμμα δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Pais.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, οι Ciudadanos – ένα κόμμα εννέα ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα – επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το κόμμα εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου 18,4% εν όψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%.

Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Παρότι οι Podemos («Μπορούμε») εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου.

Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή Αριστερά της χώρας, τους Σοσιαλιστές.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Reuters, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας είπε ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων