Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Νέος κύκλος συνομιλιών φαίνεται να ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες όταν τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη συναντήθηκαν με τον Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την πιθανή επίλυση του Σκοπιανού. Ήδη ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δείξει την πρόθεση του για διαβούλευση κάνοντας μία σειρά από διπλωματικούς ελιγμούς προκειμένου να προσεγγίσει την ελληνική πλευρά.
Ύστερα από τρία χρόνια στασιμότητας, οι συζητήσεις για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων αποκτούν νέα δυναμική, καθώς ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως οι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με συναντήσεις τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, αλλά μπορεί και σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Τα σενάρια
Το αρχικό σενάριο που είχε συζητηθεί πέρσι το καλοκαίρι ήταν το «Μακεδονία του Βαρδάρη». Είναι άγνωστο μέχρι και σήμερα τι υποδοχή είχε η συγκεκριμένη πρόταση από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά η νέα πρόταση από τον Μ.Νίμιτς αφορά το «Νέα Μακεδονία» το οποίο είχε ακουστεί ως πρόταση ξανά το 1992 και περιλαμβάνονταν στο τότε περίφημο πακέτο Πινέιρο, το οποίο είχε απορριφθεί, από την Ελλάδα.
Από την άλλη, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως είναι η «Βόρεια Μακεδονία», εκτιμώντας ότι έτσι δεν τελειώνει το ζήτημα με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς παραπέμπει στην ύπαρξη και «Νότιας Μακεδονίας». Την ίδια ώρα ούτε η Βουλγαρία φαίνεται να θέλει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τα Σκόπια.
Ουσιαστικά η μόνη πρόταση που μένει στο τραπέζι είναι το «Nέα Μακεδονία» και τώρα, αν κάτι δεν αλλάξει στην πορεία, στόχος είναι η λύση να βρεθεί έως την άνοιξη του 2018. Δηλαδή η αποδοχή και από την Αθήνα και από τα Σκόπια του ονόματος μαζί βέβαια με άλλα επιμέρους θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
Γιατί τα Σκόπια «τρέχουν» τις συνομιλίες
Ο λόγος της επιτάχυνσης των συνομιλιών για το Σκοπιανό, από την πλευρά της ΠΓΔΜ είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018, κρίνεται ως ο ιδανικός χρόνος για την τακτοποίηση της πολυετούς διαφοράς περί το όνομα, εκ του λόγου ότι Ιούνιο και Ιούλιο του ’18 θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχα, κατά τις οποίες ελπίζεται (κυρίως από πλευράς ΗΠΑ) να αποφασισθεί η ευρωαντλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ, κάτι όμως που προϋποθέτει ότι θα έχει λήξει το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας- άρα και του ελληνικού βέτο για την ένταξη.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, δείχνουν ότι τα Σκόπια θα ωφεληθούν πολλαπλά από την επίλυση της ονοματολογικής διένεξης.