Παρά τους αρχικούς φόβους, δισταγμούς και τις υπαναχωρήσεις Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αναφορικά με την προοπτική παραγωγής φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shale gas), όπως φαίνεται το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Μετά την Πολωνία, όπου ήδη γίνονται οι πρώτες απόπειρες εκμετάλλευσης, η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε και αυτή να δώσει το πράσινο φως για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στο έδαφός της, θέτοντας παράλληλα όρους περιβαλλοντικής προστασίας.
Τα τεράστια κοιτάσματα που διαθέτουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη ζήτηση του καυσίμου, η μείωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων συμβατικού αερίου και η ανάγκη απεξάρτησης από εισαγόμενο αέριο, τελικά φαίνεται ότι θα υπερκεράσουν τις αντιρρήσεις των οικολόγων για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ποιότητα των υπόγειων νερών, η διαδικασία εξαγωγής του αέριου από σχιστόλιθο.
Όπως όμως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, ο βασικότερος λόγος που θα ωθήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αέριου από σχιστόλιθο, είναι η χαμηλή του τιμή. Πρότυπο είναι οι ΗΠΑ, όπου μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε στο μισό, ενώ η χώρα από καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, σύντομα γίνεται καθαρά εξαγωγική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο χρόνια, λόγω της χαμηλής τιμής φυσικού αερίου, διακόπηκαν όλα τα επενδυτικά προγράμματα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα, ενώ η βιομηχανία της χώρας απόκτησε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λόγω της φθηνής ενέργειας που εξασφάλισε. Μάλιστα οι βιομηχανικές ενώσεις των ΗΠΑ ανησυχούν, μήπως με την έναρξη των μεγάλων εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, οι τιμές του καυσίμου στην εγχώρια αγορά πάρουν την ανιούσα και έτσι χάσουν το πλεονέκτημα. Έτσι πιέζουν βουλευτές και γερουσιαστές, ώστε να θεσμοθετηθούν περιορισμοί στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Τέλος να πούμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, σχιστόλιθος με φυσικό αέριο υπάρχει στη Βόρεια Βουλγαρία και Ρουμανία, όπως και στην Ανατολική Θράκη, δηλαδή στην Τουρκία. Στην Ελλάδα ενδεχομένως να υπάρχουν μικρές συγκεντρώσεις στη Θράκη, λόγω γεωλογικής συνάφειας με τις περιοχές πέραν του Έβρου. Ας μην ανησυχούν πάντως οι οικολόγοι, κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την περίπτωση, αφού μάλλον δεν αξίζει τον κόπο. Εξάλλου εμείς έχουμε το…. αέριο της Νότιας Κρήτης.