Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ανοίγει ο δρόμος για πώληση κόκκινων δανείων σε funds;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν τελικά και κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια νοικοκυριών καθώς και μικρών επιχειρήσεων σε ξένα funds.

Είχε προετοιμάσει το κοινό το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας ότι το νέο πλαίσιο θα κινείται ούτως ή άλλως προς την κατεύθυνση της ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο η κυβέρνηση διεμήνυε μέχρι πρόσφατα ότι καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκειμένου να αποκλειστεί η μέθοδος πώλησης κόκκινων δανείων για τα νοικοκυριά (σ.σ αποτελούν το 35% των κόκκινων δανείων), εντούτοις σήμερα δεν απέκλεισε με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως το ζήτημα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης πάντως σε ανακοίνωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναφορά που του αποδίδεται σχετικά με συμφωνία για τον χειρισμό των “κόκκινων δανείων”. “σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, ο Υπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός του μήνα και παρέπεμψε στην πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς”, αναφέρει η ανακοίνωση.

HTML tutorial

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Βασίλη Γεωργά για το capital, στο παρασκήνιο έχει φουντώσει η συζήτηση για το “ιδανικό μοντέλο” ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τεράστιο βάρος των μη εξυπηρετούμενων και καθυστερούμενων δανείων τα οποία φτάνουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ ή το 50% του συνόλου των χορηγήσεων. Από το με το μοντέλο που τελικά θα υιοθετηθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο προσδιορισμός των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών και το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που θα διενεργηθούν.

H Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ έχουν δεσμευτεί με βάση το κείμενο του μνημονίου να εντοπίσουν όλα εκείνα τα εμπόδια του θεσμικού πλαισίου ώστε να αναπτυχθεί “μια δυναμική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων