Με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της φετινής έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond, η οποία προσεγγίζει την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης στη ρεαλιστική της βάση, όπως τόνισε ο Μιχάλης Στάγκος, partner του επενδυτικού κεφαλαίου L-Stone και Beyond Curator, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στη ΔΕΘ.
«Η φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη προέκυψε κάπως περίεργα, ήταν πρώιμη, καθώς χωρίς να έχουμε καταλάβει τι είναι στην πραγματικότητα το ΑΙ, σπεύσαμε να το χρησιμοποιήσουμε – και ενίοτε να το δαιμονοποιήσουμε», ανέφερε σχετικά.
Η κατάλληλη στιγμή
«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ξανά εδώ, στην τέταρτη διοργάνωση της Beyond, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αντιληφθούμε όλοι το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος της ζωής μας σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή, η έκθεση δείχνει το μέγεθος της αξίας της και αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Μεγαλώνει με διπλάσιους εκθέτες φτάνοντας τους 275 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, τη συμμετοχή 22 χωρών και 440 Έλληνες και ξένους ομιλητές», πρόσθεσε ο κ. Στάγκος.
«Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν 50 καινοτόμες εταιρείες γύρω από τη δημιουργική βιομηχανία, πρόεδροι και εκπρόσωποι οργανισμών που εργάζονται πώς στους 13 άξονες που θα υιοθετήσει η ΕΕ και θα αποτελέσει βραχίονα για τα κράτη-μέλη σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη».
Το “παρών” δίνουν και υπουργοί από όμορα κράτη, κάτι που δείχνει το τι μπορεί να φέρει αυτό το κομμάτι της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων στον συγκεκριμένο τομέα, «σαν ένα cluster για την περιοχή – η Θεσσαλονίκη εξάλλου βολεύει για την περίπτωση αυτή – σε μια εξέλιξη που δεν ήταν δεδομένη πριν από μερικά χρόνια καθώ ευνοήθηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. συμπλήρωσε. «Θα παραβρεθεί και ο Τούρκος υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας, σε μια αποστολή που σπάνια συναντάμε. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία όμως να δει την έκθεση μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει πολλές unicorns και start ups και μια αναδυόμενη παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα».
«Χωρίς πολιτική παρέμβαση, αποστολές από όλο τον κόσμο, όπως από την Κίνα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, έρχονται σε μια έκθεση που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς, τη Beyond, κάνοντας έτσι βήματα μικρά αλλά σημαντικά και τοποθετώντας σιγά σιγά τα κομματάκια των παικτών στη θέση τους», όπως ανέφερε ο Μιχάλης Στάγκος.
Εκτός αυτών, υπάρχουν και θεματικές που λειτουργούν αυτόνομα, όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας που «τρέχει» ένα πρόγραμμα καινοτομίας και στις 13 περιφέρειες της χώρας, είναι παρούσες νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να αναδείξουν την καινοτομία τους, όπως και αρκετά funds, που αναζητούν να επενδύσουν στη νεωτερικότητα. Όλα αυτά συναποτελούν ένα ενιαίο αφήγημα, που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη όπως είναι πλέον σήμερα και όπως θα την χρειαστούμε την επόμενη μέρα.
Σχετικά με το πώς αποτυπώνεται σιγά-σιγά η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας, και πώς θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, συντελώντας μια δομική παρέμβαση, ο κ. Στάγκος επισήμανε πως «η Beyond βρίσκεται σε ένα δεύτερο επίπεδο ωριμότητας στο οποίο αρχίζει να συζητιέται τι είναι τελικά το ΑΙ. Ναι μεν είναι ένα έξυπνο εργαλείο, όχι όμως τόσο πολύ, ώστε να πάρει από τον άνθρωπο όσα έχει κατακτήσει, όπως την εργασία του. Αντιθέτως, είναι χρήσιμος συνοδοιπόρος για τον άνθρωπο στη χρήση και την σύγχρονη αντίληψη ότι όλα αλλάζουν γύρω μας ταχύτατα.
Αυτό ακριβώς μεταφέρεται στο κλίμα της Beyond: ότι περνάμε σε ένα επίπεδο ωριμότητας, ώστε να την αξιοποιήσουμε σωστά για να μας βοηθήσει.
Το στοίχημα
Το στοίχημα που κερδίζεται φέτος στην Beyond είναι ότι είναι παρούσα η επιχειρηματική και παραγωγική κοινότητα της πόλης, με τον ΣΒΕ και τις παράλληλες B2Β διμερείς συναντήσεις με πάνω από 600 ραντεβού, μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, όπως και με τον ΕΒΕΘ με αντίστοιχες κινήσεις.
Οι επενδυτικές συμφωνίες συναντούν τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως τα συνέδρια με τη συμμετοχή των περιφερειών. «Έχει βοηθήσει σίγουρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, καθώς χάρη σε αυτόν και το τι ζητούν πλέον οι πολίτες για το μέλλον τους, δήμοι και περιφέρειες ενεγοποιούνται πλέον διαφορετικά. Το κομμάτι των έξυπνων πόλεων, για παράδειγμα, αφορά τη βασική καθημερινότητα με πολιτικές που έρχονται να τις εφαρμόσουν οι περιφέρειες και οι δήμοι, οι οποίοι και εκπαιδεύουν όλο το οικοσύστημα και μέσω της ενίσχυσής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο κ. Στάγκος.
Στην πράξη
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη Σοφία, το πιο δημοφιλές ανθρωπόμορφο ρομπότ, ωστόσο όπως τόνισε και ο Μιχάλης Στάγκος «η τεχνολογία που έχει η Beyond πηγαίνει πέρα από τη Σοφία. Θα δούμε φωτοβολταϊκά με ρομποτάκια με χορτοκοπτική ικανότητα, drones με εφαρμογές σε υγεία σε σύνδεση με ηλεκτρική συνταγογράφηση, αλλά και καινοτόμα συστήματα που μπορούν να αξιοποηθούν στην εκπαίδευση και στα νέα μοντέλα για upskilling και reskilling».
«Σίγουρα μπαίνει στο προσκήνιο το κομμάτι της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μπροστά σε έναν διαρκώς αυξανόμενο σε πληθυσμό πλανήτη – το 2050 θα αναρωτιόμαστε πώς θα ταΐσουμε 9 δισ. ανθώπους, την ίδια στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και μια περιβαλλοντική πρόκληση με τα αποθέματα νερού και την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, αναδύεται σε σημαντικότατο θέμα της υγείας ο διαβήτης που απασχολεί 1 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορούν να λυθούν όλα αυτά χωρίς την σύχρονη τεχνολογία, που θα έχει άμεση επίπτωση σε όλη την αξία της αλυσίδας και της ζωής μας – μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε τώρα, αλλά το τρόφιμο που θα παίρνουμε από το ράφι, θα μπορούμε να το ιχνηλατήσουμε για παράδειγμα».
Ομοίως, το ΑΙ θα βοηθήσει σε θέματα προσωπικού, που δεν λύνονται εύκολα καθώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε αριθμό και τεχνογνωσία, αλλά και σε developers, στο κομμάτι της παραγωγής περιεχομένου, της επανεκπαίδευσης. Αυτή την στιγμή υλοποιείται ένα πακέτο έργων που στην επόμενη επταετία θα φτάσει τα 100 δισ. με περίπου το 1/3 να έχει τεχνολογικό πρόσημο. Το πώς θα υλοποιηθεί αυτό από τις υπάρχουσες μεγάλες εταιρείες, τις επόμενες νεοφυείς, την πολιτεία και όλους μας, θα δείξει το μέλλον», κατέληξε ο κ. Στάγκας.
Πηγή ot.gr