Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Άνοιγμα επιχείρησης με απλή γνωστοποίηση προωθεί η κυβέρνηση

Με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για τις επιχειρήσεις, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την απλούστευση των διαδικασιών για έναρξη επιχείρησης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης μια σειρά οικονομικές δραστηριότητες, για τις περιπτώσεις που αξιολογείται ότι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο προσβολής του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, απλουστεύει μια σειρά διαδικασίες, για οικονομικές δραστηριότητες, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια αρχή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Στην πράξη, πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων απλώς θα ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ότι ξεκινούν τη δραστηριότητά τους και θα απαλλάσσονται από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς έγκριση, στην αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση.

Σε καθεστώς γρήγορης έναρξης

Στο καθεστώς της γρήγορης έναρξης εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης μεταφορέων, οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων, οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, οι χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων.

Σε καθεστώς έγκρισης

Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται επιχειρήσεις με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως λούνα πάρκ, τσίρκο και παγοδρόμια. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται έγκριση για λόγους ασφαλείας. Σε καθεστώς έγκρισης υπάγονται επίσης τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ και η μίσθωση των θαλασσίων μέσων αναψυχής.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων