Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Ανοιχτά Παράθυρα

Σύμφωνα με μια κλασσική ρήση του Robert F. Kennedy: Mερικοί άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν «γιατί». Άλλοι ονειρεύονται πράγματα που ποτέ δεν υπήρξαν και λένε «γιατί όχι;».

Oι ηγέτες έχουν την ικανότητα να βλέπουν καλύτερα και πιο μακριά από τους υπόλοιπους. Για αυτό και διαμορφώνουν τα γεγονότα αντί να τους διαμορφώνουν αυτά. Το γεγονός πως τα Windows τα «είδε» η Microsoft την έκανε Ηγέτη.

Διάβαζα σε ένα από τα τελευταία τεύχη του περιοδικού ΤΙΜΕ το εκπληκτικό cover story ενός Δανού top chef. O Rene Redzepi, ο 34χρονος Δανός chef ανακηρύχτηκε το 2010 ως ο καλύτερος chef του κόσμου και το εστιατόριο του «Νoma» στη Κοπεγχάγη ως το καλύτερο εστιατόριο εκθρονίζοντας το «Ελ Μπούλι» του διάσημου Ισπανού Φεράν Αντριά από την πρώτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου του βρετανικού περιοδικού «Restaurant Μagazine».

Ο διάσημος chef ίδρυσε το εστιατόριο Noma το 2003. Έχοντας περάσει από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το «French Laundry» αλλά και το εστιατόριο El Bulli στην Ισπανία ο Redzepi γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, τη Δανία. Αγόρασε μια παλιά αποθήκη στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και τη μετέτρεψε σε εστιατόριο.

O Redzepi δεν θεωρείται ένας απλός σεφ αλλά ένας Ηγέτης της επανάστασης στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Στο εστιατόριο του στη Δανία μαγειρεύει δανέζικη κουζίνα ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αυστηρά υλικά που παράγονται εκεί και έχει καταφέρει να αναγάγει τη μαγειρική σε πολιτισμό. Ο Υπουργός Πολιτισμού της Δανίας σε σχετική δήλωση του ανέφερε «ο Redzepi λέει στον κόσμο μέσα από τη μαγειρική του μια νέα ιστορία του τι σημαίνει να είσαι Δανός».

Ο Redzepi όπως και η Microsoft είναι κλασσικά παραδείγματα ηγετών χωρίς εξουσία, σύμφωνα με την τυπολογία που καθιέρωσε o Ronald A. Heifetz, ο οποίος  διδάσκει public leadership στο Harvard και είναι συνιδρυτής του Cambridge Leadership Associates. Στο βιβλίο του Leadership without easy answers  καθιέρωσε το διαχωρισμό της ηγεσίας σε αυτή με εξουσία και σε αυτή χωρίς εξουσία, αποδεικνύοντας πως Ηγέτης μπορεί να είναι και κάποιος χωρίς εξουσία.

Όταν προ μηνών είπα σε συνέντευξή μου πως “η Ελλάδα χρειάζεται το δικό της Ερντογάν” πολλοί αναρωτήθηκαν τότε από πού θα βγει αυτός ο Ηγέτης που θα πάρει πάνω του το στοίχημα του μέλλοντος της Ελλάδας. Πιστεύω ακράδαντα πως ο επόμενος πραγματικός Ηγέτης με εξουσία σε αυτή τη χώρα, θα αναδειχθεί μέσα από τους μετρημένους στα δάκτυλα αλλά πάντως υπαρκτούς σημερινούς Ηγέτες χωρίς εξουσία. Είναι αυτοί που ξέρουν να δημιουργούν στηριγμένοι στις δυνάμεις τους. Είναι αυτοί που αν και έχουν την ατυχία να ζουν στην πιο κοντόφθαλμη χώρα του κόσμου, επιμένουν να βλέπουν πράγματα που δεν βλέπουν οι άλλοι. Είναι αυτοί που έχουν επίσης, δύο εξίσου σημαντικά προσόντα: Το θάρρος της γνώμης τους αλλά και την ικανότητα να ακούνε τους άλλους. Οι μεγάλοι Ηγέτες δεν βγαίνουν από σκοτεινές αίθουσες, μυστικές κομματικές συσκέψεις και τηλεοπτικά «παράθυρα». Είναι αυτοί που ξέρουν να ζουν με Ανοιχτά Παράθυρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων