Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ενώ πολλά ελληνικά μέσα «ενημέρωναν» τον κόσμο ότι στο τελευταίο Eurogroup χωρίς τη συμμετοχή Βαρουφάκη, οι ευρωπαίοι υπουργοί συζητούσαν το plan B για την Ελλάδα, στην πραγματικότητα μέσα στη συνεδρίαση εκφράζονταν πολύ σκληρές κατηγορίες μεταξύ των ευρωπαίων ομολόγων με την ένταση να οφείλεται στην εμπλοκή που είναι σε ισχύ στις σχέσεις Ελλάδας και θεσμών.
Την αρχή έκανε ο Μισέλ Σαπέν. Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, σύμφωνα με το Βήμα δήλωσε ότι «εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση, είναι θέμα Δημοκρατίας» συμπληρώνοντας ότι «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα» αλλά και κατηγορώντας την Αθήνα ότι ήταν εκείνη «που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Ντάισενμπλουμ είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Ελλάδα αποκλειστικά για την πρόκληση της εμπλοκής προτείνοντας παράλληλα να μην δοθεί καμία ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. Φυσικά του μόνου που είχε τη στήριξη ήταν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατηγόρησε για όλα τον Τσίπρα.
Αυτά προκάλεσαν εξέγερση άλλων υπουργών οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ντάισενμπλουμ ότι έχει ευθύνες λόγω των χειρισμών του. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Καρλ Παντοάν, εξερχόμενος της συνεδρίασης ανέφερε ότι «η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο». Από τη μεριά του ο Ιρλανδός υπουργός και άλλοι υποστήριξαν ότι «δεν πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο» προειδοποιώντας για ανεξέλεγκτες συνθήκες.
Σε κατεύθυνση υποστήριξης της Ελλάδας κινήθηκε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι ο ESM έχει δημιουργηθεί για να λύνει προβλήματα και να εξασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξει έστω και τώρα την Ελλάδα. Εκεί υπήρξε νέα οργισμένη αντίδραση υπουργών του Νότου οι οποίοι τόνιζαν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με το Βήμα, «ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τον πρόεδρο του Eurogroup ο οποίος υποχρεώθηκε σε νέες δηλώσεις (2η συνέντευξη) να απολογηθεί για το γεγονός ότι δεν προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ευρωζώνη έχει 19 μέλη και ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ».
Η απόφαση του Ντάισενμπλουμ με τη στήριξη Σόιμπλε για τη διενέργεια Eurogroup με τον Βαρουφάκη εκτός, είναι μόνο η αφορμή για την ένταση που προκλήθηκε. Η ανησυχία των χωρών που ήδη αντιμετωπίζουν συνέπειες της Ευρωπαϊκής οικονομική κρίση ή είναι ακόμη και σε πρόγραμμα, όπως η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν ότι η επικίνδυνη γερμανική ατζέντα μπορεί να φέρει την καταστροφή και στις δικές τους οικονομίες. Η πρόταση του δημοψηφίσματος είχε ήδη να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στις εξελίξεις ακόμη και πριν ανοίξουν οι αγορές, σήμερα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ανεξέλεγκτες συνέπειες και για την Ελληνική οικονομία. Ωστόσο όποιος αυτές τις στιγμές ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια, απλώς ψεύδεται.
Με πληροφορίες από το Βήμα.