Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Anthony Hopkins: «Δράστε σαν να είναι αδύνατο να αποτύχετε»

Όποιος παρακολουθεί τον Άντονι Χόπκινς στο Instagram, θα έχει δει κάποια από τα πολλά πρόσωπά του. Υπήρξε ο ψυχρός Χόπκινς που παίζει πιάνο στη γάτα του Νίμπλο στο σπίτι του στο Μαλιμπού, ο ανόητος Χόπκινς που κάνει τον χορό Drake από το TikTok, η μίμηση με τις πινελιές Sly Stallone και Arnold Schwarzenegger, ο συλλέκτης πολλών άγριων και πολύχρωμων πουκάμισων της Χαβάης.

Αλλά ίσως πάνω από όλα υπήρξε ο εμπνευσμένος και ο φιλοσοφικός Χόπκινς – αυτός που προτρέπει τη νεότερη γενιά ότι, παρά τα πάντα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα

Ο ταλαντούχος και απρόβλεπτος ηθοποιός, παρά το χρόνιο πρόβλημα του με το αλκοόλ παραμένει ένας από τους πιο λαμπρούς στο χώρο. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να κάνει ή ποιον πρόκειται να υποδυθεί, αν παίζει τον King Lear στη σκηνή στο Εθνικό Θέατρο ή κερδίζει Όσκαρ για την απεικόνιση του σειριακού δολοφόνου Hannibal Lecter στο The Σιωπή των αμνών.

Το 1973 αποχώρησε από μια παραγωγή του Macbeth μεσοπρόθεσμα. δύο χρόνια αργότερα έπινε το τελευταίο του ποτό. Έχει γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς αστέρες του Χόλιγουντ, κερδίζοντας τέσσερις ακόμη υποψηφιότητες για Όσκαρ για τους The Remains of the Day, Nixon, Amistad και, φέτος, The Two Popes. Η ιστορία του θα μπορούσε να ήταν ένα ταλέντο που σπαταλήθηκε, αλλά είναι μια ιστορία λύτρωσης. Και είναι σίγουρα ένας από τους πιο σοφούς παλιούς πολιτικούς με την ατόφια φωνή της νότιας Ουαλίας.

Στο παρελθόν είπε ότι δεν είναι σίγουρος τι πιστεύει από τη μια μέρα στην άλλη (“Θεός ή Άγιος Βασίλης ή Tinker Bell”). Σήμερα, φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι όποια δύναμη υπάρχει, προέρχεται από μέσα μας. «Έχω επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αμφιβολίες και το παρελθόν μου, είμαι συνεχώς έκπληκτος και νομίζω ότι έχει φτάσει σε ένα είδος – αυτά είναι ισχυρά λόγια – αλλά πίστη ή πίστη σε κάποιο είδος ενέργειας που διαθέτουμε μέσα μας. Δεν είμαι ψυχίατρος, δεν είμαι φιλόσοφος, δεν είμαι κανένα από αυτά τα πράγματα, αλλά … είναι κάτι που ίσως αξιοποίησα όταν ήμουν μικρό παιδί. Και είμαι βέβαιος ότι πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί με μικρά παιδιά σήμερα. Πιστέψτε το, πιστέψτε και δείτε τον εαυτό σας σε ένα ισχυρό μέλλον. ”

Η ανησυχία του για τη νεότερη γενιά είχε ως αποτέλεσμα ένα κάπως παράδοξο αλλά παρ ‘όλα αυτά αξιοθαύμαστο έργο. Κυκλοφορεί μια μάρκα αρωματικών κεριών Anthony Hopkins και ένα άρωμα για να υποστηρίξει την εκστρατεία No Kid Hungry που ξεκίνησε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Share Our Strength.

Ο κίνδυνος νόσου από Covid-19, όπως ο ίδιος λέει, σήμαινε ότι έπρεπε να απορρίψει έναν ρόλο σε μια ταινία με τον Kenneth Branagh («ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς»). Αλλά συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις μετά την υποψηφιότητά του για τον καλύτερο ηθοποιό Oscar για τους The Two Popes, και η σύζυγός του μόλις τον σκηνοθέτησε σε μια ταινία που έγραψε, Elyse (κυκλοφορεί από τις 4 Δεκεμβρίου), όπου παίζει τον ψυχίατρο βοηθώντας μια νεαρή γυναίκα που είχε μια διανοητική βλάβη. Επίσης τον Δεκέμβριο κυκλοφορεί η ταινία του επιτυχημένου έργου του Florian Zeller, The Father, στο οποίο ο Χόπκινς είναι ένας άνθρωπος που βυθίζεται στην άνοια.

Μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance νωρίτερα αυτό το έτος, η Vanity Fair το περιέγραψε ως «ένα πανύψηλο έργο δράσης που είναι τόσο ακριβές και απαιτητικό όσο περιβάλλει. Σας θυμίζει γιατί ο Χόπκινς απολαμβάνει το σεβαστό ανάστημα που είχε για τόσο καιρό. ”

Ο ίδιος ο Χόπκινς λέει: «Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες στις οποίες έχω εμπλακεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια για μένα ήταν υπέροχα, δουλεύοντας με τον Richard Eyre, τον Ian McKellen, την Emma Thompson και στη συνέχεια αυτή με την Olivia Colman. Μια πολύ αξιοθαύμαστη στιγμή. ”

Και ούτω καθεξής, ζωγραφίζει, παίζει πιάνο, γράφει ένα σενάριο ταινίας σε σκηνή στην Ουαλία, δίνει ένα σπίτι για να σώσει γάτες και σκύλους και φοράει μπλουζάκια της Χαβάης με έκπληξη (προέρχονται από ένα κατάστημα που ονομάζεται Jams World στη Χαβάη) – ένα σύνθετο μείγμα φασκόμηλου και εργατικής. «Συνεχίστε να χαμογελάτε, συνεχίστε να γελάτε, αυτό είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε», λέει ο ίδιος ως συμβουλή στους νέους και όχι μόνο.

FT: Anthony Hopkins: ‘Act as if it is impossible to fail’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων