Τέσσερα νέα προγράμματα έβγαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Και αυτό έγινε, γιατί τα προγράμματα είναι αφενός κακογραμμένα και με πολλές ατέλειες και αφετέρου, γιατί με τους πολλούς περιορισμούς που έχουν «πετάνε» έξω χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες κλάδους ολόκληρους.
Έξω ο κλάδος της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και πολλοί άλλοι κλάδοι.
Μήπως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο δεν είναι τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, Η ΜΉΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΙΣΤΕΎΕΙ, ΌΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ? Γιατί και η βαριά βιομηχανία και οι μεγάλες εταιρίες υπηρεσιών είναι ούτως ή άλλως έξω από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω του μεγέθους τους.
Ενδεικτικά ερωτήματα
1. Πρόγραμμα αυτοαπασχολούμενων.
Γιατί απορρίπτονται οι μισθωτοί , που θέλουν να κάνουν δική τους επιχείρηση?
Γιατί το φορολογικό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να είναι κάτω από 20.000 ευρώ? Πάλι επιβραβεύονται αυτοί που δεν δηλώνουν?
Γιατί θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν σε δραστηριότητα συναφή με αυτό που σπούδασαν και ποιος θα κρίνει τη συνάφεια?
2. Πρόγραμμα ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Γιατί απορρίπτονται και εδώ οι μισθωτοί , που θέλουν να κάνουν δική τους επιχείρηση?
Γιατί ένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να συμμετέχει σε 2 προτάσεις?
Γιατί κανείς από τους μετόχους δεν θα μπορεί να ήταν μέτοχος σε εταιρία που να πήρε στο παρελθόν οποιαδήποτε επιδότηση?
3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ
Γιατί η επιχείρηση θα πρέπει να είχε οπωσδήποτε υπάλληλο? Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, γιατί να μένει έξω?
Γιατί και με ποιο κριτήριο η επιχείρηση θα έπρεπε να έχει συσταθεί πριν την 31/12/15 και όχι μέχρι χθες ή μέχρι του χρόνου?
4. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΜΕ
Γιατί δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγου και συγγενών α και β βαθμού? Αυτοί δεν είναι άνεργοι ή το ΙΚΑ δεν θέλει να εισπράξει τα ένσημά τους?
Γιατί έμειναν «απ έξω» εκατοντάδες κλάδοι ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΉΡΙΑ?
Επίσης αυτό που φαίνεται από την πολυπλοκότητα των προγραμμάτων είναι είτε, ότι τα έγραψαν κάποιοι για κάποιους συγκεκριμένους (οι οποίοι έκαναν συγκεκριμένες ενέργειες σε πολύ συγκεκριμένους χρόνους) είτε , ότι στέλνουμε τον κόσμο στα χέρια των μεγάλων εταιριών συμβούλων (που συμπτωματικά είναι οι ίδιες εταιρίες που παίρνουν όλα τα μεγάλα έργα (υπουργεία, ΔΕΚΟ κ.λ.π.)), γιατί μόνος του κανείς δεν θα μπορέσει να κάνει μία σωστή και αξιόπιστη πρόταση, η οποία θα έχει πιθανότητες έγκρισης.
Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής? Γιατί έτσι όπως δίνεται με εγγυητική τράπεζας είναι σαν να μη δίνεται, αφού εγγυητική πρακτικά δεν μπορεί να βγάλει ο «μικρός».
Και πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, για υποβολή μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΜΟΔ στις 8 Μαρτίου , όταν ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα βγήκε από το ίδιο υπουργείο ,στον αέρα, ΧΘΕΣ?
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα λογική δεν υπάρχει. Μόνον προχειρότητα. Εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο που εμείς οι «χαζοί» δεν το ξέρουμε.