Για δωδέκατη ημέρα η Ουκρανία ζει τη φρίκη του πολέμου, με τις σφοδρές μάχες να συνεχίζονται σε αρκετά σημεία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο, ενώ φαίνεται να έχουν βάλει «στο μάτι» και την Οδησσό.
Πάντως, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα έχουμε προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα έχουμε από τις 09:00 σε αρκετές περιοχές για να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Συγκεκριμένα, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι.
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να έχουμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εν μέσω βομβαρδισμών ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται άμαχοι, αλλά και του μηνύματος του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο αν παραδοθούν οι Ουκρανοί ή ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Μόσχας.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για επίθεση στην πόλη Nικολάγιεφ, αλλά και έκρηξη σε δεξαμενές με πετρέλαιο στο Λουγκάνσκ.
Ζελένσκι: Το θράσος του επιτιθέμενου είναι σαφές μήνυμα προς τη Δύση πως οι κυρώσεις δεν αρκούν
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με νέο μήνυμά του απηύθυνε έκκληση στη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στους δυτικούς ηγέτες επειδή δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, ενώ είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.
«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».
Ο Ζελένσκι ζήτησε να στηθεί ένα «δικαστήριο» για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα.
«Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες», είπε.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας, όπως είπε.
«Καλούμε όλο το προσωπικό των εγκαταστάσεων της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας … να εγκαταλείψουν το έδαφος των επιχειρήσεών τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Πούτιν: Είτε με διάλογο είτε με πόλεμο θα πετύχω τους στόχους μου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας.
Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.
Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Το Σάββατο, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί η εκκένωση αυτών των δύο πόλεων που περικυκλώνονται από τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, πριν αλληλοκατηγορηθούν ότι παραβίασαν τη συμφωνία.
Στη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Μια νέα προσπάθεια σήμερα για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη, μια πόλη που ζούν 450.000 κατοίκους, «διεκόπη», ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα που συζήτησαν Μακρόν και Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν η διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, μετά από μάχες τις τελευταίες ημέρες κοντά στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και του Ζαπορίγιε, όπου ξέσπασε φωτιά.
Ο Πούτιν κατηγόρησε «εξτρεμιστές Ουκρανούς» και «δολιοφθορείς» ότι βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια στο Ζαπορίγιε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία αποτελούν μέρος μιας κυνικής προπαγάνδας».
Μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας Μαριούπολη σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγάζεις έξω ανθρώπους κάτω από τέτοιες συνθήκες», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.