Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Ν.Σ. του παιδόφιλου προπονητή ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων.
Ο 47χρονος παιδεραστής και πρώην προπονητής των παιδικών τμημάτων μπάσκετ του ΑΓΟΡ, είχε συλληφθεί στο κρεβάτι μαζί με δυο ανήλικα παιδιά στο Ρέθυμνο. Παρ’ όλα αυτά αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους από τις φυλακές της Τρίπολης, μετά από 12,5 χρόνια κράτησης.
Ο δικηγόρος, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, δικηγόρος που είχε υπερασπιστεί κάποια από τα θύματα του 47χρονου, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“, τονίζοντας ότι αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει σωφρονιστεί και δεν έχει ζητήσει συγνώμη, εξακολουθεί να αποτελεί μια δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας.
“Ήταν προπονητής ομάδας και εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του και τις κοινωνικές σχέσεις που είχε προκειμένου να κάνει αυτά που έκανε. Η Δικαιοσύνη λοιπόν επιτέλεσε το έργο της, επέβαλε 401 χρόνια κάθειρξη και κατά συγχώνευση 220 χρόνια. Στη συνέχεια έχουμε τη λεγόμενη σωφρονιστική πολιτική. Εκεί αρχίζει το θέμα να χαλάει.
Μέγιστο όριο έκτισης ποινής για αυτές τις πράξεις, εφόσον δεν έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη ήταν, πριν την τροποποίηση το 2019, 25 χρόνια. Το 2019 έγινε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και το μέγιστο όριο έκτισης της ποινής κατέβηκε στα 20 χρόνια, συνυπολογιζομένων του ορίου των τριών πέμπτων έκτισης πραγματικής έκτισης ποινής γίνεται μία αριθμητική πράξη και σου λέει ότι “εντάξει έχει μέσα 12 χρόνια ας βγει”. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως, υπό την έννοια ότι εδώ μιλάμε για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, μιλάμε για δολοφονία παιδικών ψυχών, που σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει υποστεί αυτό που πρέπει να υποστεί, δηλαδή να ζητήσει συγνώμη.
Συνεπώς ο σωφρονισμός, που είναι η κύρια επιδίωξη του σωφρονιστικού συστήματος στην περίπτωσή του δεν έχει επιτευχθεί, δεν έχει ζητήσει συγνώμη από τα θύματά του και συνεπώς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί μια δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας” τόνισε ο κ. Μουνδριανάκης.